Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş a fost clasificată de Societatea Academică din România ca fiind prima dintre cele 48 de universităţi publice din România, în privinţa integrităţii universitare, a arătat rectorul Leonard Azamfirei, într-un raport postat pe site-ul instituţiei.

‘De curând universitatea a fost clasificată de Societatea Academică din România, o organizaţie extrem de atentă şi critică la ceea ce se întâmplă în mediul universitar, ca fiind prima dintre cele 48 de universităţi publice în ceea ce priveşte integritatea universitară. Este o recunoaştere a unui management academic corect, transparent, deasupra oricăror tentative, făcute de-a lungul timpului, de a se arunca asupra universităţii umbre sau îndoieli (…) Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş s-a clasificat pe primul loc, cu patru stele, în clasamentul întocmit de Coaliţia pentru Universităţi Curate, în Raportul integrităţii universitare din România, realizat de Societatea Academică din România şi dat publicităţii în 17 noiembrie 2016’, a arătat rectorul UMF Târgu Mureş, în raportul său de activitate pentru anul trecut, postat recent pe site.

Potrivit documentului, în realizarea clasamentului au fost evaluate 48 de universităţi publice din ţară după o serie de criterii cum sunt transparenţa şi corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanţei, corectitudinea financiară, meritocraţia şi antidiscriminarea.

‘La criteriul ‘meritocraţie’ s-au evaluat calificarea şi output-ul aşteptat de la nivelul şcolilor doctorale (numărul de citări ale conducătorilor de doctorat), pe domenii de ştiinţe. Şi la acest criteriu, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a ocupat primul loc între toate Universităţile de Medicină şi Farmacie din ţară’, a precizat profesor doctor Leonard Azamfirei.

Acesta a arătat că, anul trecut, universitatea a trecut prin procesul de evaluare instituţională ARACIS, desfăşurat la fiecare 5 ani, păstrându-şi calificativul de încredere ridicată. Astfel, în urma evaluării periodice ARACIS UMF Târgu Mureş a obţinut calificativul de ‘Încredere ridicată’ la programele de studii ‘Medicină’ (engleză), ‘Asistenţă medicală generală’ (română şi maghiară) şi ‘Medicină dentară’ (română şi maghiară), la fiecare dintre ele obţinându-se păstrarea încrederii cu mărirea cifrei de şcolarizare.

‘Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş adună la sfârşitul anului 2016 realizări şi poate unele neîmpliniri, ambele fiind rezultatul unui management universitar dependent major de resursa umană, de cadrul legislativ existent şi de situaţia economică specifică întregii ţări. În anul 2016, mai ales in a doua lui parte, am avut ca obiectiv instituţional major începerea procesului complex de reformă curriculară. Demersul se dovedeşte a fi extrem de dificil, din motive mai degrabă subiective. Sunt convins însă, mai mult ca oricând, cunoscând bine ce se întâmplă în alte universităţi de profil din lume, care fac performanţă, că pentru a avea o universitate modernă, dinamică, performantă în procesul didactic, trebuie să aducem la nivel internaţional învăţământul medical din universitate’, a susţinut rectorul UMF Târgu Mureş.

Potrivit aceleiaşi surse, opinia unanimă a evaluatorilor a fost aceea că universitatea funcţionează pe baze solide, are mecanisme eficiente şi un ritm de dezvoltare academică foarte rapid, ceea ce ne conferă credibilitate şi predictibilitate.

Acesta a precizat că, pe parcursul anului 2016, UMF Târgu Mureş şi-a crescut vizibilitatea şi pe plan internaţional, atât prin creşterea semnificativă a numărului de studenţi străini, cât şi prin proiectele de cercetare cu componenta internaţională câştigate, schimburi de cadre didactice, ceea ce rămâne un obiectiv major şi pentru anul 2017.

Potrivit comunicatului, evaluarea a fost realizată pentru perioada 2012-2016.