Tribunalul Mureş a decis, luni, menţinerea măsurii de arest preventiv în cazul lui Apostolache Eusebiu Sebastian, recunoscut ca “guru de la Universitatea de Arte din Târgu Mureş”, cercetat pentru trafic de persoane şi trafic de minori de către procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureş.

Acesta este fiind bănuit că este iniţiatorul şi liderul unui grup infracţional organizat, cu tendinţe sectare, denumit ‘CERCUL’.

Instanţa a respins cererea apărătorului lui Apostolache de înlocuire a măsurii arestului prevenitv cu cea de arest la domiciliu sau de control judiciar.

Procurorii DIICOT au arătat că în cauză există suspiciunea rezonabilă că, încă anterior anului 2008, inculpaţii Apostolache Eusebiu Sebastian, Sinoai Ildiko, Papai Marta şi Kelemen Nusa Anna ar fi constituit un grup infracţional organizat, având ca scop săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minori.

‘În urma cercetărilor efectuate, în cauză s-a reţinut că iniţiatorul şi liderul grupului infracţional organizat cu tendinţe sectare a fost inculpatul Apostolache Eusebiu Sebastian. Astfel, inculpatul Apostolache Eusebiu Sebastian, prin intermediul celorlalte membre ale ‘CERCULUI’ (denumirea dată grupului de către membrii săi), a recrutat mai multe tinere, mai ales din rândul unor studente din cadrul unei universităţi de pe raza municipiului Târgu Mureş şi, profitând de vulnerabilitatea acestora, le-au prezentat ‘maestrului spiritual’ Apostolache, care ulterior le găzduia în locuinţa în care se afla la acel moment (şi care era denumită ‘casă sfântă’, prin simpla sa prezenţă acolo). Totodată, membrii grupului profitau de autoritatea spirituală incontestabilă exercitată de către inculpatul Apostolache Sebastian în calitatea sa de ‘maestru spiritual’ asupra tinerelor recrutate”, a precizat DIICOT într-un comunicat de presă, dat publicităţii în luna septembrie 2016.

Potrivit sursei citate, aservirea victimelor faţă de inculpatul Apostolache Sebastian şi inducerea stării de deplină obedienţă a acestora s-a realizat cu ajutorul copărtaşelor sale, prin activitatea de recrutare a victimelor, îndoctrinarea acestora, izolarea de familie, societate, locuri de muncă, cazarea acestora în comunităţi închise, în aşa numitele ‘case sfinte’ în condiţii precare de subzistenţă, fiindu-le interzis aproape orice contact cu alte persoane din afara cercului.

Procurorii DIICOT mai arată că, în acest context, inculpaţii au procedat atât la exploatarea sexuală a victimelor, cât şi la exploatarea acestora din punct de vedere material, victimele având obligaţia de a aduce toate câştigurile sau banii obţinuţi de la părinţii acestora în locuinţa unde erau ţinute închise, sub pretextul cheltuielilor comune cu mâncarea (deşi, din declaraţiile persoanelor vătămate a rezultat faptul că acestea primeau mâncare doar o dată pe zi, macaroane cu brânză, iar noaptea, după ritualurile sexuale li se oferea doar pâine cu gem etc.).

‘S-a reţinut totodată că, iniţial, inculpata Birtalan Villo a fost victima minoră de care inculpatul Apostolache Sebastian a profitat raportat la discernământul său diminuat, de puţina experienţă de viaţă a acesteia (aceasta fiind în ‘casa sfântă’ de la vârsta de 11-12 ani), precum şi de labilitatea ei emoţional afectivă, reuşind să-i inoculeze acesteia ideea că prin întreţinerea de relaţii sexuale cu el, în calitatea sa de maestru spiritual, avea posibilitatea să progreseze spiritual, ajungând să fie perceput ca o divinitate, nu numai de către minoră, ci de către toate persoanele vătămate’, susţine DIICOT.

Potrivit anchetatorilor, ulterior, inculpata Birtalan Villo, a dezvoltat o relaţie de dependenţă totală (mentală, afectivă, sexuală) şi, coroborat cu lipsa mamei sale din ţară, ‘şi-a dezvoltat această dependenţă de inculpat, ajungând ca din victimă minoră să devină racolator pentru alte tinere, ce urmau să fie prezentate apoi inculpatului’.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost identificate şi ridicate mai multe sisteme informatice, medii de stocare a datelor informatice, numeroase pietre folosite în cadrul acestor ritualuri, obiecte sexuale folosite de către tinerele exploatate la ritualurile de la miezul nopţii.

Astfel, au fost găsite pungi în care toate membrele ‘Cercului’ erau obligate să-şi păstreze părul tăiat sau unghiile tăiate, o masă pe care inculpatul Apostolache o folosea punând litere pe ea şi apoi cu mâna mişca un pahar în direcţia acelor litere, astfel încât să se formeze diferite cuvinte despre care susţinea că sunt mesaje de la CEHOV 1 către tinere, numeroasele bileţele pe care erau scrise aceste mesaje etc.

Sursa:agerpres.ro