Din perspectiva celor enumerate mai jos, pe aceasta cale solicităm demisia domnului Horațiu Lobonț din funcția de Director adjunct al Direcției Școli din Primăria mun. Tîrgu Mureș.

În ciuda faptului că în ultimele luni de zile s-a încercat izolarea și reducerea la tăcere a consilierilor POL în ceea ce privește situația incertă cu care se confruntă Liceul Teologic Romano-Catolic din Tîrgu Mureș, poziția POL referitor la această situație o cunoașteți cu toții.

Noi, maghiari și români din POL am spus deja, încă de anul trecut, că fiecare confesiune are dreptul de a-și înființa școli și de a avea parte de educația confesională în clădirile și spațiile pe care le deține. Deasemenea, respectăm dreptul părinților elevilor ce învață la Liceul Teologic Romano-Catolic din Tîrgu Mureș de a decide ca copiii lor să-și continue educația în aceasta instituție de învățământ (așa cum l-au exprimat aceștia în Memoriul înaintat de Colectivul de părinți al LTRC Tg.-Mureș).

Astfel, după analiza legislației și a documentelor ce au însoțit acest caz, propunerea noastră pentru a se debloca situația este:

  1. Primaria mun. Tîrgu Mureș TREBUIE să refacă corect adresa de însoțire a Proiectului de rețea școlară a mun. Tg.-Mureș și să facă RAPORTUL ARGUMENTATIV ce trebuie să însoțească Proiectul de HCL privind Rețeaua școlară a mun. Tg.-Mureș cu respectarea Ordinului MECS 5777/2016 și a solicitărilor ISJ Mureș din adresa nr.3140/29.03.2017.
  1. Consiliul Local Târgu-Mureș să includă, la rândul său, corecțiile solicitate de ISJ Mureș din adresa nr.3140/29.03.2017 în proiectul de HCL privind aprobarea rețelei școlare a mun. Tg.Mureș, perioada 2017-2018.

Cunoscând refuzul sistematic al Direcției Școli din Primăria mun. Tîrgu Mureș de a redacta aceste documente conform legii, am elaborat o propunere de RAPORT ARGUMENTATIV strict în privința LTRC Tg.-Mureș care apoi să fie transmis către ISJ Mureș. Practic nu trebuie făcut altceva decât un copy-paste. În cazul în care Consiliul local al mun. Tg.-Mureș și-l asumă nu mai există nici un impediment în a debloca situația actuală. Pe lângă asta, vom depune pentru următoarea ședință de Consiliul Local un proiect de hotarâre privind înființarea unei comisii mixte de analiză și verificare pentru soluționarea locală a situației Liceului Teoretic Romano-Catolic din Tîrgu-Mureș.

De asemenea, concluzia la care noi am ajuns este că Direcția Școli din Primăria mun. Tîrgu Mureș a sabotat procesul adoptării Rețelei școlare a mun. Tg Mures pe perioada 2017-2018 pentru că:

* S-au sustras de la obligația elaborarii  RAPORTULUI ARGUMENTATIV și a transmiterii lui către ISJ Mureș (au facut doar o adresa de însoțire, fără Raport argumentativ atașat).

* AU FOLOSIT FORMULARI INACCEPTABILE în acea adresă de însoțire, formulări respinse de ISJ Mureș în două rânduri.

* Datorită faptului ca nu și-au îndeplinit obligațiile legale, HCL 43 din 10 februarie 2017 care conținea proiectul de retea școlară a fost respins de catre ISJ Mureș, mai mult, a fost NOTIFICAT și  de către Instituția prefectului jud. Mureș ca fiind nelegală.

* Au tăinuit față de consilierii locali adresa nr. 2481/SVI/21.02.2017 a Instituției prefectului jud. Mureș prin care s-a cerut revocarea HCL 43/10.02.2017.

* Direcția Școli a ignorant în mod vădit adresele venite din partea ISJ Mureș cu specificațiile legale necesare pentru a se obține avizul conform pentru rețeaua școlară a mun. Tg.-Mureș, inclusiv pentru unitățile de învățământ pentru care nu s-a eliberat avizul conform.

* După toate acestea, reprezentanții Primăriei Tg.-Mureș au procedat la NEGOCIERI PREFERENȚIALE fiind excluși consilierii POL de la toate aceste discuții, apoi au pus pe drumuri părinții elevilor LTRC Tg.-Mureș și au creat un mediu de insecuritate prin declarațiile inacceptabile ale Primarului mun. Tg.-Mureș creându-se o stare conflictuală între instituții și între oameni, perturband relațiile interetnice și cele instituționale din orașul nostru.

Comunicat Partidul Oamenilor Liberi – documente aici.