Scurgerea de steril produsă luni, 3 aprilie, pe râul Arieș, din cauza unei avarii la sistemul vechi de evacuare din iazul de decantare Valea Șesei al societății Cupru Min SA Abrud a încetat, însă deplasarea undei de poluare este supravegheată în continuare, atât pe râul Arieș, cât și pe râul Mureș, a anunțat, miercuri, AN ‘Apele Române’.

Potrivit sursei citate, pe cursul de apă Arieș nu s-au înregistrat depășiri la concentrațiile metalelor în forma dizolvată pentru probele recoltate, în data de 3 aprilie 2017, însă acestea sunt foarte încărcate cu materii în suspensie (apă cu turbiditate foarte ridicată). De asemenea, nu s-a constatat mortalitate piscicolă pe rîul Arieș.

ANAR precizează că unda de poluare a ajuns, în data de 5 aprilie 2017, la ora 12:00, în dreptul localității Ocna Mureș.

“În data 5 aprilie 2017, ora 11:14, s-a primit o înștiințare de la SC Cupru Min SA Abrud în care se menționa că a reînceput debușarea de steril de la izbucul (zona de izvorâre) situat la cca 60 m, în aval de baza barajului, existând posibilitatea deversării peste cele trei baraje realizate, cu deversare în pârâul Valea Șesei, și implicit în râul Arieș. Ulterior, s-a primit o altă înștiințare, tot astăzi, 5 aprilie 2017, ora 12:00, în care A.B.A Mureș a fost informată că scurgerea de steril a încetat, iar situația se află sub control. Scurgerea a trecut doar de primul baraj de retenție, din cele trei realizate în avalul barajului iazului de decantare Valea Șesei”, se precizează în comunicatul ANAR.

ANAR precizează că SC Cupru Min SA va continua depunerea de piatră brută ca măsură suplimentară.

“AN ‘Apele Române’ prin ABA Mureș a dispus mărirea debitului evacuat din acumularea Mihoești, pentru asigurarea debitului de diluție, în râul Arieș, situația fiind monitorizată permanent. Deplasarea undei de poluare este supravegheată, în continuare, atât pe râul Arieș, cât și pe râul Mureș, și au fost prelevate probe de apă care vor fi analizate în timp util” se mai arată în comunicat.

Sursa:agerpres.ro / Foto:Greenly.ro