6 aprilie – ZIUA ÎMPOTRIVA VIOLENȚEI ÎN FAMILIE – Violența este ultimul refugiu al incompetenței’ (Isaac Asimov)

Agresivitatea o întâlnim, din păcate, pretutindeni: în familie, pe stradă, în traficul rutier, la școală, inclusiv în mediul online ori în mass media. Vorbim despre diverse forme de violență, de la cea mai vizibilă — cea fizică, la cea mai subtilă, cea emoțională, paleta cuprinzând și violența sexuală, cea economică, socială și lista poate continua.

O preocupare constantă vizează cauzele agresivității sau mai degrabă factorii favorizanți — educația, situația materială, climatul familial, consumul de alcool fiind pe primele locuri. Și totuși, nici unul dintre ‘motivele’ enumerate nu sunt ‘izvorul’ violenței. Există numeroși oameni săraci sau fără studii, dar extrem de calmi sau de cinstiți, există copii care nu imită comportamentul agresiv al părinților, așa cum există persoane care consumă alcool, fără a avea vreo tendință spre agresivitate, spre violență, la fel cum sunt oameni agresivi care nu consumă alcool.

Desigur, factorii menționați pot favoriza comportamente agresive, în special consumul de alcool, însă agresorul este cel care decide felul în care se comportă, iar schimbarea în atitudinea sa se poate produce doar conștientizându-și problemele și dorind să se schimbe.

Și totuși, ce se poate face? În primul rând, trebuie să discutăm despre asta, mai ales cu copiii, în special despre violența în familie, care degenerează uneori în fapte din cele mai grave, ce duc la pierderea vieții. Mai mult decât atât, trebuie să încetăm să fim atât de toleranți în ceea ce privește violența, mai ales în familie, cu atât mai mult cu cât afectează nu doar victima, ci și copiii și societatea în ansamblul ei.

Putem face asta pur și simplu exprimându-ne dezacordul, sesizând Poliția când suntem martorii unei agresiuni, oferind o informație unei victime care nu știe ce să facă și unde să ceară ajutor. Pentru a putea face acest lucru, trebuie să fim la rândul nostru informați despre serviciile existente în comunitate.

Sunt doar câțiva pași, cei mai simpli, pe care fiecare dintre noi îi poate face. Am putea ca, în această zi, de exemplu, să discutăm despre ce consecințe are violența și ce putem face fiecare în parte, acasă, la serviciu sau în cercul de prieteni, pentru a ne aduce aportul nostru pentru o lume măcar puțin mai bună!

Puteți primi ajutor!

* Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii (IEESR), oferă sprijin psihologic, juridic și adăpostire/cazare în regim de urgență, victimelor violenței familie prin Centrul Județean Mureș de Prevenire, Monitorizate și Combatere a Violenței în Familie și prin Centrul de Adăpostire a Victimelor Violenței în Familie; Consiliere psihologică, juridică, medicală de specialitate și asistență socială agresorilor familiali prin Centrul de Asistență Destinat Agresorilor Familiali.

Contact: Strada Moldovei nr. 1 Tîrgu-Mureș, tel: 0265 255532; fax 0265 255370, office@eeirh.org; emicheu@eeirh.org, Facebook Violenta Intrafamiliala.

* Organizația ‘Veritas’ Sighișoara — Serviciul comunitar de prevenire și combatere a violenței în familie ‘Floare de colț’ oferă servicii pentru asistarea victimelor violenței, activități de sprijinire a femeilor în dificultate, pentru dezvoltarea abilităților de viață independentă, consiliere psihologică, psihoterapie individuală și de grup, mediere în cuplu, consiliere și asistență juridică, asistență socială.

Contact: Strada H. Teculescu, nr. 34-36, Sighișoara 545400,Jud. Mureș, Romania,Telefon/Fax: (004) — 0265-777-844,sau: 0365-730-335, e-mail: veritas@veritas.ro

Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității