Deputatul Partidului Mişcarea Populară (PMP), Marius Paşcan, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că în noua formulă a Codului Penal trebuie să existe un prag valoric sub care abuzul în serviciu să nu mai fie infracţiune, fiind nevoie de introducerea unor pedepse alternative până la acest prag.

“Aşteptăm cu deosebit interes proiectul ministrului Justiţiei de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, modificări care pun în acord deciziile Curţii Constituţionale. Partidul Mişcarea Populară, prin vocea preşedintelui partidului, Traian Băsescu, a propus înfiinţarea unei comisii speciale a Parlamentului pentru punerea în acord a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală cu deciziile Curţii Constituţionale, această comisie fiind o soluţie a consensului pentru modificări făcute cu înţelepciune. (…) Partidul Mişcarea Populară consideră că în noua formulă a Codului Penal trebuie să existe un prag valoric sub care abuzul în serviciu să nu mai fie infracţiune, cu introducerea de pedepse alternative până la acest prag”, a spus Paşcan.

Parlamentarul crede că este posibil ca decizia impunerii sau nu a unui prag valoric pentru abuzul în serviciu să fie lăsată tot în seama Curţii Constituţionale, care a fost sesizată deja cu excepţia de neconstituţionalitate în privinţa stabilirii unui prag valoric sub care abuzul în serviciu să nu mai fie infracţiune.

Totodată, acesta a mai arătat că PMP a propus constituirea unei comisii speciale, formată din câte un reprezentant din fiecare partid din Senat şi câte un reprezentant din fiecare partid din Camera Deputaţilor şi reprezentantul minorităţilor, care să demareze modificarea articolelor din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală în acord cu deciziile CCR.

“Primul care răspunde de politica penală şi de corectarea articolelor neconstituţionale este Parlamentul României. Codul Penal a fost elaborat în Parlament şi tot în acesta este locul unde legea trebuia să fie pusă în acord cu deciziile CCR. Sunt nu numai probleme de constituţionalitate în legislaţia penală, ci şi probleme de disfuncţionalităţi. Prin înfiinţarea acestei comisii opoziţia ar fi avut mai multe şanse de a modifica în mod real Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Partidul Mişcarea Populară doreşte modificarea Codurilor, dar nu de dragul de a le modifica, ci pentru că Curtea Constituţională a decis că sunt peste 40 de articole neconstituţionale. În plus, Parlamentul nu a respectat termenul impus pentru a face aceste modificări impuse de Curtea Constituţională”, a mai precizat Marius Paşcan.

Sursa:agerpres.ro / Foto:colegiulunirea.ro