Update: Călin Cociș a fost reales președinte CNSLR Frăția Mureș. La Conferința Județeană au participat delegați ai celor peste 20.000 de membri ai sindicatelor afiliate, precum și reprezentanți ai C.N.S.L.R. Frăția. Călin Cociș: La această conferință se vor adopta modificări la statutul Uniunii, care este legea de funcționare și, de asemenea, vor fi alese noile organe de conducere și de control ale uniunii pentru un mandat de 4 ani. Pentru funcția de președinte sunt singurul candidat. (Sursa: Cristina Bulbescu, RTM)

Prim vicepreşedinte al CNSLR-Frăţia, Florin Bercea, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că această confederaţie este într-un proces de regândire a strategiei sindicale şi că există un protocol care trebuie revăzut, negociat, discutat şi parafat cu Partidul Social Democrat (PSD).

‘Suntem într-un proces de regândire a strategiei sindicale, pe care trebuie să o regândim de la bază. Încercăm să evaluăm toate aceste probleme, încercăm să stabilim nişte parteneri de dialog social cu care să avem o discuţie serioasă şi o strategie pe termen lung, mă refer la zona politică. Şi în funcţie de acestea ar trebui să ne repoziţionăm gândindu-ne la ceea ce va urma din punct de vedere politic, la deciziile politice care vor avea influenţă asupra socialului. Am venit aici pentru a cunoaşte care este starea de spirit şi care sunt problemele celor de la bază. Mă refer la faptul că de foarte mult timp nu avem un protocol cu un partid politic. Fiind sindicate, doctrinar suntem undeva de stânga, deci trebuie să găsim un partid – şi se pare că partidul de guvernământ are această orientare. Avem un protocol care trebuie revăzut, negociat, discutat şi parafat cu PSD. Deocamdată ei au fost singurii care au dorit acest lucru din eşicherul politic din ţară’, a arătat Bercea.

Prim vicepreşedintele CNSLR – Frăţia a precizat că această confederaţie a încălcat parteneriatul tradiţional pe care îl avea cu PSD, însă de data aceasta va porni de pe alte principii şi nu va mai urmări să obţină funcţii politice.

‘Să nu uităm că şi CNSLR – Frăţia a încălcat acest parteneriat cu PSD-ul, făcând un parteneriat cu UNPR cu nişte ani în urmă. E normal ca partenerul tradiţional, al cărui statut prevede că un loc în Biroul Politic Naţional este al sindicatelor, e foarte normal ca acest partener să se simtă trădat în momentul în care noi am cotit-o în altă parte. Dacă noi vrem să mergem mai departe, să colaborăm, să facem ceva solid pentru zona socială – aşa cum ei şi-au propus şi văd că nişte obiective s-au şi realizat – va trebui să încheiem acest protocol. Noi discutăm instituţional. Noua discuţie va fi în lumina ideii că nu vom mai aveam deputaţi şi senatori din rândul sindicatelor, care să întoarcă spatele organizaţiilor care i-au promovat. Ne dorim alt tip de parteneriat, fără funcţii politice’, a precizat Florin Bercea.

Florin Bercea a participat, joi, la Conferinţa Judeţeană a U.J.S.L.Mureş – Filială C.N.S.L.R.-Frăţia

Sursa:agerpres.ro / Foto: Calin Cocis pagina fb