Liderul Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că elanul pro autonomist nu s-a diminuat şi că demonstraţiile de genul celei din 10 martie, de la Târgu Mureş, vor continua până la recunoaşterea de către Guvern a autonomiei ţinutului secuiesc.

‘Vom scrie scrisori fiecărui guvern. Noi vom menţine această demonstraţie în Târgu Mureş (în 10 martie, de Ziua Libertăţii Secuilor, n.r.), vom prezenta Guvernului României cererile noastre până la recunoaşterea ţinutului secuiesc autonom. Oricărui guvern din România, poate să fie un record mondial şi, în acelaşi timp, şi o părere contrară faţă de acei politicieni care susţin că elanul autonomiei ţinutului e epuizat. Nici vorbă de aşa ceva! Acest elan va fi exact până când vom obţine autonomia ţinutului secuiesc’, a susţinut Izsak Balazs.

Acesta a precizat că, imediat după încheierea marşului din data de 10 martie, a depus la Primăria Târgu Mureş, în numele Asociaţiei Siculitas, o declaraţie prealabilă cu privire la organizarea Zilei Libertăţii Secuilor de anul viitor, care prevede de asemenea o manifestare la Monumentul Secuilor Martiri şi o deplasare în marş a participanţilor, spre centrul oraşului, pentru depunerea unei petiţii prin care se cere autonomia.

Potrivit lui Izsak, în data de 20 martie 2017, municipalitatea a anunţat că este de acord cu adunarea publică de la Monumentul Secuilor Martiri, însă a precizat că un marş ar încălca art. 5 din Legea 60/1991 R, prin care interzice manifestările în preajma unor spitale şi că primarul este de acord ca 10 participanţi să se deplaseze către Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş pentru a depune petiţii sau memorii.

Avocatul Kincses Elod a arătat, în acelaşi cadru, că împotriva acestui răspuns s-a formulat o plângere prealabilă la Primăria Târgu Mureş, la care se aşteaptă răspuns, şi întrucât organizatorii s-au simţit lezaţi în drepturi a fost depusă şi o plângere penală împotriva primarului din Târgu Mureş, Dorin Florea, şi a şefului Poliţiei Locale, Valentin Bretfelean, pentru abuz în serviciu.

Kincses a spus că plângerea vizează atât avizul negativ dat de municipalitate cu privire la marşul secuilor din 10 martie 2018, cât şi un comunicat de presă remis de Primăria Târgu Mureş înaintea marşului din 10 martie din acest an, prin care se anunţa că se va permite deplasarea către Prefectura Mureş doar a 10 persoane, deşi organizatorii susţin că, împreună cu instituţiile de ordine publică, ar fi stabilit iniţial condiţiile de desfăşurare a manifestaţiei.