Acvila Arlie s-a întors în cuibul ei din România, după 49 de zile de zbor, timp în care a străbătut 12.000 de kilometri, 17 ţări de pe trei continente (Africa, Asia, Europa), potrivit unui comunicat de presă al Societăţii Ornitologice Române.

Arlie a înnoptat vineri aproape de casă, pe Tâmpa, în Braşov, după ce plecase pe 11 februarie, din Namibia.

“La fel ca în 2016, Arlie a ajuns în România pe data de 31 martie, între orele 7 şi 10 dimineaţa. Acvila a plecat din cartierele de iernare din Namibia şi a parcurs continentul african de la vest la est şi apoi de la sud la nord. Călătoria ei de anul acesta a însumat 49 de zile de zbor, cu pauze de odihnă şi de hrănire pe traseu. La început de lună martie, Arlie trecea Ecuatorul şi revenea în emisfera nordică. Pe 20 martie traversa Canalul Suez, un punct major în migraţia acvilelor. După alte opt zile, pe 28 martie, acvila care cuibăreşte în România traversa Bosforul şi intra astfel în Europa. Nu au mai trecut decât alte trei zile şi Arlie se afla în România. Vineri, 31 martie, acvila ajunsese aproape de casă. Prima noapte pe teritoriul României a fost petrecută lângă oraşul Braşov, pe Tâmpa”, se arată în comunicat.

Arlie a fost capturată în 2013 de o echipă formată din specialişti de la Societatea Ornitologică Română, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu şi Grupul Milvus. A fost echipată cu un transmiţător satelitar cu greutatea de 45 de grame şi eliberată, acţiune desfăşurată în cadrul proiectului LIFE “Conservarea acvilei ţipătoare mici în România’.

Arlie este o femelă adultă de acvilă ţipătoare mică şi a cuibărit din 2013 în 2016 lângă localitatea Berivoi. Deranjată de lucrările forestiere de anul trecut, pasărea şi-a schimbat cuibul.

Drumul acvilei din Africa până în România poate fi urmărit online la adresa
http://pomarina.ro/pomarina/index.php

Din momentul în care pasărea va ajunge la cuib, harta online nu va mai prezenta drumurile ei zilnice, pentru ca pasărea să nu fie deranjată în teritoriul de cuibărit de eventuali curioşi. Dacă acvilele au depus deja ouă sau au pui, în urma deranjului uman părăsesc cuibul, ouăle sau puii şi nu mai depun o altă pontă.

Sursa:agerpres.ro