Şefa Secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Judeţean Mureş, Daniela Botoş, a anunţat luni iniţierea, în premieră la respectiva instituţie, a proiectului ‘Exponatul lunii’, în cadrul căruia vizitatorii vor putea admira cu predilecţie un anumit exponat, pe lângă expoziţia de bază.
‘Proiectul Exponatul lunii, demarat în premieră de Secţia de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Judeţean Mureş, îşi propune vizualizarea patrimoniului muzeal conservat în depozitele noastre ştiinţifice, printr-o diversificare a ofertei pentru public, alta decât cea prin expoziţia de bază. Astfel, în fiecare lună, începând cu luna aprilie a acestui an, publicul va avea ocazia să admire câte un exponat aparte. Exponatul lunii aprilie 2017 este bizamul, Ondatra zibethicus, un exemplar naturalizat, conservat în depozitul de mamifere al muzeului de circa 24 de ani’, a arătat Daniela Botoş.

Ea a precizat că piesa provine din comuna Sântana de Mureş, de lângă Târgu Mureş, şi a intrat în patrimoniul muzeului în data de 15 februarie 1993, prin intermediul unei angajate a muzeului, Elena Godan. Prepararea prin naturalizare a piesei a fost realizată de către restauratorul Szombath Zóltan.

‘În cadrul expoziţiei vor fi expuse, de asemenea, cranii şi fragmente de cranii aparţinând acestei specii de mamifer. Publicul interesat poate afla detalii despre acest mamifer, la sediul Secţiei de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Judeţean Mureş din Târgu Mureş, de pe strada Horea nr. 24, pe tot parcursul lunii aprilie 2017’, a menţionat Botoş.

Bizamul (Ondatra zibethicus), denumit şi ondatră, Şobolan mirositor, şobolan moscat etc., este un mamifer rozător mic, semiacvatic, care a pătruns în urmă cu 76 de ani în fauna României. Specialiştii susţin că prima dată bizamul a ajuns în România în anul 1938, după ce a evadat din crescătoriile de lângă Praga şi a coborât pe Dunăre, iar în 1951 a venit în Delta Dunării, după ce a scăpat din crescătoriile din Rusia.

Deşi este considerat a fi un animal intrat recent în fauna României, bizamul este răspândit de-a lungul tuturor râurilor din ţară.

Sursa:agerpres.ro / Foto:cazare.ro