Promisiuni – Aceleasi. De 17 ani.
Urmare a unui mesaj primit de la un colaborator – “inca un buget care Nu prevede nicio constructie de la zero, doar Renovari” – am reluat bugetul la puricat.
Din pacate, mesajul reflecta intru totul realitatea, in 2017 bugetul municipiului nostru prevede la capitolul Investitii: zero Constructie si multe “zugraveli” de toate tipurile!
Nici vorba de interes real pentru educatie, prin construirea unui campus universitar modern, cu atat mai mult cu cat au existat, in ultimii ani, cazuri care necesitau relocarea Colegiului Unirea sau a Liceului de Arta etc. Cu toate acestea, declaratii victorioase dupa vot pe tema educatiei nu au pregetat sa apara. Fie de la Ghilgames de Mures, Claudiu Maior, care spune cu mandrie ca le pasa de educatie, deoarece acum profesorii pot sta linistiti ca au salarii (in anul de gratie 2017 daca ajungem sa ne laudam ca platim pe cineva in schimbul muncii depuse… doar un om Fara prea multa educatie poate debita asa ceva); fie ne laudam prin vocea consilierului Radu Balas, dar si a prim-consilierului amintit mai sus – care si-a insusit pe nedrept proiectul –, ca “deschidem curtea scolii dupa orele de program”, prin alocarea a 400 mii de lei catre firme de paza! In acelasi an de gratie 2017, acest lucru trebuia sa fie o simpla decizie a directorilor de scoala si nu un proiect ilustru atat de mult disputat. Aceasta victorie repurtata era in urma cu ceva ani un lucru normal si nici nu includea vreo suma necesara pentru paza. Chiar nu intelegem cum pot “pleca cu terenul” niste copii care se joaca dupa ore in curtea scolii. Maximum din suma necesara erau cativa lei pentru inlocuirea unui geam spart din greseala. In zilele noastre nici acest geam nu ar insemna costuri pentru ei, ci pentru parintii care au strans, in ultimii ani, bani pentru termopane si multe altele necesare scolilor, in locul lor.
Vai, era sa uitam! A mai “oferit” pentru educatie, deja celebrul consilier PSD Sergiu Papuc – alias “50 mii lei pentru fiecare scoala din oras. Doar pe Hartie!” –, ceva maruntis pentru dotarea cabinetelor scolare. Sa fim seriosi! Ce rol au aceste cabinete in orasul “sistemului perfect de urgenta” care a gresit doar in cazul Colectiv si al altor cateva urgente?! Ca parinti, stim foarte bine ca singurul tratament primit de elevi in aceste cabinete, indiferent de simptome, este “tine un paracetamol si iti trece” sau o trimitere catre medicul de familie. In atare conditii, la ce sa mai investim in ele?
In rest, bugetul pe educatie mai prevede doar cateva zugraveli… in valoare de peste 2 milioane de euro.
Investitii in infrastructura, nimic nou Construit nici aici. Doar celebrele lor “plombari”, niste “piscoturi” fara de care nu se poate, ceva parculete in locul celor care existau dar tot ei le-au distrus si cam atat. In urma acestor fantastice investitii in infrastructura, asteptam investitorii, nu?
In domeniul social, multe “negocieri peste negocieri” pentru proiectul dnei consilier POL, Gyorfi Julia, ca in final sa se obtina pentru ONG-urile care se ocupa de persoanele cu nevoi speciale fabuloasa suma de nici doua milioane De Lei, adica undeva la 10% raportat la milioanele De Euro alocate iar pentru cluburi sportive Profesioniste si concerte Gratuite. Nu mai punem la socoteala dispretul aratat fata de persoana drului Alexandru Lupsa, presedintele Fundatiei Alpha Transilvana (video aici) – probabil din graba mare a consilierilor de a nu rata intalnirea cu “Bachus” dupa victoria obtinuta in urma votului pozitiv acordat bugetului!
Tot de social ar tine si includerea in acest buget a mai vechilor blocuri-Benta-sociale, proiect pentru care au alocat/dosit niste milioane De Euro bune. Mentionam ca nu si-a insusit nimeni acest proiect, niciun consilier sau prim-consilier, cu toate ca e plin netul de insusiri zilele acestea. Oare de ce?! 😉
Aaaaam ajuns si la transportul iesit din comun din targul nostru. Acum si-au amintit de pacaleala servita cu ocazia alegerilor electorale, in care promiteau targumuresenilor zeci de autobuze noi – le-au insiruit si in fata primariei sa-si faca poze pentru presa locala “libera” –, iar in realitate au ramas cateva. Isi amintesc de ele pentru ca imediat expira contractul de asociere cu Siletina – firma familiei lu’ Claudiu Maior –, si trebuie sa fie active noi la “imparteala”. Trecem peste asta momentan. Dupa ce in proiectul initial se prevad 20 de autobuze noi, cineva de buna-credinta ii induce consilierului POL Radu Balas sa ceara 30 de autobuze. Zis si facut, consilierul cere si, Neasteptat, le primeste (in proiect, pe strazi mai vedem). Acesta din urma le bifeaza la realizari. Poate nu si-a dat inca seama cine e mai “realizat” din acest proiect 😉
Ar mai fi multe de abordat din acest buget 2017 atat de important, ca cel din 2016 sau 2015, sau 2014…, dar va rugam sa ne credeti ca este exact asa cum am spus la inceput: zero Constructie, multe zugraveli de toate tipurile!

Compromis – Cine? De ce? In avantajul cui?
Cu certitudine este facut in pofida targumuresenilor care aveau asteptari – nu mari, dar cu siguranta de mai bine –, de la cei mai noi alesi din  Consiliul Local, nimeni altii decat consilierii Partidului Oamenilor Liberi.
De ce, au explicat si ei, am explicat si noi in alte materiale. Pe scurt, a fost vorba de a se obtine “ceva” in conjunctura in care beneficiau in premiera de Vot Decisiv, datorita protestului prin neprezentare al consilierilor UDMR. Acel “ceva” obtinut de ei in cazul de fata reprezinta putin peste un milion de euro din totalul de aproape 90 de milioane de euro cat reprezinta bugetul municipiului pe anul 2017, adica undeva in jurul a 1%.
In avantajul cui, este usor de intuit. Cine sa-si doreasca mai mult decat cei din “gasca vesela”, Dorin Florea si Claudiu Maior zeci de milioane De Euro – cat au obtinut prin votul pozitiv oferit de POL –, pentru asocierile lor imorale si ilegale cu Siletina si ASA, pentru blocurile “sociale Benta”, pentru presa locala “libera” de la care-si cumpara imaginea lor cea de toate zilele, pentru concertele lor de suflet Gratuite, pentru firmele lor preferate pline de amici care, dupa ce castiga contractele, presteaza la “piscotat” trotuare si parcuri pentru copii, monteaza ghene de gunoi subterane, reabiliteaza blocuri si unele chiar vand covrigi in fostele centrale termice de cartier, cu sau fara autorizatie. Au transformat orasul Tirgu Mures in “Orasul NIMICULUI, la propriu si la figurat”.
Realitatea – una singura. Unica. Rara.
Da, consilierii POL, cu putere redusa de vot si influenta minima (3 voturi din 23), au avut oportunitatea, poate unica intr-un mandat de 4 ani, de a influenta votul Decisiv asupra bugetului prin eliminarea Totala din acesta a lucrurilor cu care s-au lansat si pentru care au fost alesi de cei mai multi: Zero lei pentru concerte Gratuite, Zero lei pentru presa locala “libera”, Zero lei pentru cluburi sportive profesioniste. Asta era normal sa ceara si asta obtineau cu siguranta! Nu stim daca a fost vorba de teama, respect fata de executiv, necunoastere, pentru locul rezervat obtinut de Mark Hermann in parcarea “bossilor” din fata primariei  sau pur si simplu le-a fost “palaria prea mare”. Probabil se vor schimba si pe la ei – oameni sau caractere –, dar asta nu le va garanta, lor sau urmatorilor, o noua oportunitate de acest gen…
Puteau scrie Istorie. Au ratat momentul… ei si ceilalti targumureseni care aveau speranta!

Muresan Stirescu, editor MS