Joi, 30 martie, în contextul lipsei de la ședința de Consiliu Local a UDMR, votul pentru bugetul local a depins de POL. Într-un asemenea context era clar de la bun început că orice am fi făcut nu ar fi mulțumit pe toată lumea. Dacă nu ne prezentam la ședință sau dacă votam împotrivă la această oră Tîrgu Mureșul nu ar fi avut buget și ni s-ar fi spus că suntem iresponsabili. Am ales să votăm pentru acest buget din foarte multe considerente.

CE AM REUȘIT

Am votat acest buget mai cu seamă deoarece în el s-au regăsit 100% din amendamentele făcute de noi în comisii. Chiar dacă suntem în Opoziție și suntem doar 3 din 23, am reușit să-i convingem pe ceilalți consilieri (după 40 de ore de stat în comisii, certuri, discuții amicale, schimburi de opinii, tăieri si reveniri la sume deja aprobate), fără niciun troc, să fie introduse în buget următoarele amendamente, toate în virtutea programul electoral al POL:

 1. 400.000 de lei pentru paza școlilor (asta înseamnă că în următoarea perioadă de timp, după 20 de ani, vor fi redeschise curțile școlilor în baza unui proiect HCL al POL. După-mesele, la sfârșit de săptămână și în vacanțe mii de copii din comunitate vor putea face sport în curțile școlilor).
 2. 1.100.000 de lei pentru amenajarea a 6 terenuri de sport artificiale și cu nocturnă în școli.
 3. 1.100.000 de lei pentru construirea unei săli de sport la Gimnaziul Schiller.
 4. 1.950.000 de lei pentru fundații și asociații care se ocupă de îngrijirea vârstnicilor, a persoanelor cu dizabilități, familii nevoiașe, victime ale violenței în familie (sumă vitală pentru persoanele defavorizate, introdusă în buget cu 30 de minute înainte de încheierea ultimei comisii de buget).
 5. 700.000 de lei pentru accesibilizarea în favoarea persoanelor cu handicap locomotor a Gimnaziului Liviu Rebreanu și a SPAS (Str. Ghe. Doja, nr. 9).
 6. 360.000 de lei pentru realizarea a trei puncte de închiriere a bicicletelor (Cetate, Platou, Week-End) și pentru achiziționarea de rastele de biciclete.
 7. 140.000 de lei pentru realizarea unui parapet de-a lungul Turbinei (plus studiu de rezistență pentru podurile peste Turbină; de asemenea au fost introduse în buget sume pentru iluminarea arhitecturală a podului peste Mureș).
 8. 30.000 de lei pentru un aparat de diagnoză pentru arbori (pentru a nu mai fi tăiați arbori sănătoși).
 9. 200.000 pentru brandul turistic al orașului (sumă propusă în luna octombrie și prevăzută acum în buget).

ALTE REUȘITE (cu contribuția mai multor consilieri locali)

 1. Suplimentarea de la 18.000.000 de lei (în anul 2016) la 28.000.000 de lei pentru investiții, reparații și achiziții în Învățământ. Este cel mai mare buget pe care l-a avut bugetul local vreodată la acest capitol. Ne bucurăm că discursul public al POL, din ultimii doi ani, a dat roade și că toți consilierii locali au făcut amendamente în sensul majorării de față. Și e doar un prim pas.
 2. Achiziționarea a 30 de autobuze noi. Inițial erau prevăzute 20 de autobuze, consilierii POL au cerut la AGA 40 de autobuze, dar s-a ajuns la un compromis. Cert este că, prin cumpărarea acestor autobuze, va putea fi întreruptă asocierea cu Siletina.
 3. Reducerea de la 9.100.000 de lei la 2.300.000 de lei a bugetului alocat materialelor de promovare, publicitate, propagandă și imagine, protocol, mese de restaurant și o parte considerabilă din chermezele Primăriei Tîrgu Mureș.
 4. Reducerea de la 1.900.000 de lei la 1.100.000 de lei a bugetului pentru promovarea în presă a Primăriei Tîrgu Mureș (din păcate, alți consilieri nu a vrut să reducă și mai drastic acest buget).

CE NU AM PUTUT

1. Reducerea semnificativă a bugetelor alocate pe concerte și distracții (în comisiile din care am făcut parte am solicitat reducerea drastică a sumelor, dar, în minoritate fiind, votul nostru nu a contat).

2. Eliminarea alocării sumelor pentru asocierile cu cele patru cluburi sportive. Am propus 0 lei pentru asocieri, dar, la fel ca și în cazul concertelor, votul nostru în comisii nu a fost de ajuns. Chiar dacă prin adoptarea bugetului există sume prevăzute pentru cele 4 cluburi, nu credem că ele vor putea fi utilizate. La ASA banii sigur nu vor putea fi acordați, pentru că este în insolvență, având datorii de milioane de lei atât către ANAF, cât și către municipalitate, municipiul fiind înscris, de asemenea, la masa credală în procedura de insolvență. Totodată, există probleme serioase și la celelalte patru cluburi sportive asociate cu Municipiul Tîrgu Mureș. Noi, cei trei consilieri POL, acum patru zile, am contestat atât la Consiliul Local, cât și la Prefectură, HCL 67 din 23.02.2017 privind asocierile cu cele patru cluburi ca fiind nelegală.

Punând în balanță toate cele de mai sus, am decis că votul nostru trebuie să fie pentru acest buget. Credem că am procedat corect și că am pus interesele orașului și ale alegătorilor noștri mai presus de jocurile politice.

Consilierii locali ai municipiului Tîrgu Mureș,

aleși pe listele Partidului Oamenilor Liberi,

Radu Bălaș, Hermann Mark Christian, Györfi Júlia

Sursa: Comunicat POL / Foto:zidezi.ro