5 persoane bănuite că ar fi exploatat prin muncă minori au primit mandat de arestare pentru 30 de zile, în urma a două percheziții domiciliare efectuate pe raza județului Mureș, de către polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Tîrgu Mureș și procurorii DIICOT. Peste 60.000 de lei au fost ridicați in vederea indisponibilizării.

La data de 20 martie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Tîrgu Mureș au efectuat două percheziții domiciliare la locuințele a 5 persoane, din județul Mureș, bănuite că ar fi comis infracțiuni de trafic de minori, în scopul exploatării prin ținere în sclavie/aservire pentru datorii.

În fapt, s-a reținut că persoanele în cauză și-ar fi dezvoltat un sistem de obținere ilicită a unor sume importante de bani, reprezentând contravaloarea alocațiilor și ajutoarelor sociale acordate de stat copiilor minori, totul în numele recuperării unor pretinse datorii.

În cazul în care nici aceste sume de bani nu erau considerate îndestulătoare de către persoanele cercetate, aceștia ar fi obligat copiii minori ai debitorilor să trăiască și să muncească efectiv în gospodăriile acestora, până la momentul în care se considera stinsă datoria părinților.

În urma perchezițiilor, au fost identificați 3 copii minori, de 11, 14 și 16 ani, care munceau în gospodăriile bănuiților, împreună cu fratele lor, de 19 ani.

De asemenea, au fost ridicați în vederea indisponibilizării 60.700 de lei, sumă ce nu a putut fi justificată de persoanele cercetate.

Au fost ridicate și carduri bancare, cupoane emise de autorități pe numele mai multor minori ce nu fac parte din familia persoanelor cercetate, procuri speciale prin care sunt autorizați autorii faptelor să ridice sumele de bani reprezentând alocațiile sociale ale acelor minori, contracte de împrumut, contracte de vânzare — cumpărare, diferite înscrisuri conținând mențiuni privitoare la datorii ale altor persoane.

La data de 20 martie 2017, 5 persoane au fost reținute, iar față de alte 2 persoane a fost luată măsura controlului judiciar.

Astăzi, 27 martie 2017, Curtea de Apel Tg Mureș a admis contestația formulată de DIICOT — Serviciul Teritorial Tg. Mureș și a fost dispusă arestarea preventiva a celor 5 persoane cercetate pentru trafic de minori și lipsire de libertate.

La activități au participat și polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș și jandarmi de la Gruparea de Jandarmi Mobilă ‘Regele Ferdinand I’ — Tîrgu Mureș.

Sursa: www.agerpres.ro