Noul antrenor principal al formației ASA Tirgu Mures, Ionuț Chirilă, a fost prezentat oficial, în cadrul unei conferințe de presă.

“Am venit cu gând de muncă, de a construi o echipă puternică în 2 ani și jumătate, durata contractului pe care l-am semnat cu clubul ASA Tîrgu-Mureș. Am intenția de a crea un brand puternic, o echipă puternică, in ton cu ceea ce înseamnă acest oraș pentru România. O echipă cu tradiție, cu jucători imenși pentru fotbalul românesc, precum Boloni, Fazekas și mulți alții. O echipă care, după părerea mea, trebuie să rămână și să continue în primul eșalon valoric. Avem nevoie de orașe cu tradiție, de suporteri și ar fi păcat ca infrastructura construită aici să se piardă.”

“Mi-am asumat o mare responsibilitate. Am luat o echipă cu 12 etape înainte de final, a cărei pregătire nu am făcut-o eu, a cărei selecție nu am făcut-o eu. Dar un antrenor trebuie să se adapteze și să creeze forța colectivă necesară pentru a dezvolta valorile individuale și de a lucra cu jucătorii pe care îi are la dispoziție. Fiecare antrenor vrea să lucreze doar cu Messi și Ronaldo, dar cred că fotbalul românesc trebuie să subziste din drepturile de televiziune și din vânzarea, în fiecare an, a doi jucători către cluburile importante din Europa. Atunci, la Tîrgu-Mureș, cuvântul de ordine este să construim. Să construim o echipă și jucători. În special ai acestui oraș, ai acestui județ. Jucători care trăiesc și cu inima pentru acest oraș.”

“Trebuie să lucrez cu jucătorii pe care îi am la dispoziție. Vă spun că, la mine, evaluarea unui jucător, în mai puțin de o lună nu se face. Eu nu pot da decizia tehnică asupra unui jucător, după un meci. O partidă te poate înșela, poate ascunde atât lucrurile rele, cât și cele bune. Doar după o lună de zile, cu antrenamente cu un grad ridicat de dificultate, pentru a vedea disponibilitățile fizice, tehnico-tactice și mentale, pot spune conducerii dacă mergem înainte cu acest jucător sau ne oprim.”

În ceea ce privește discuțiile de săptămâna trecută, cu privire la impunerea unor jucători în echipă, antrenorul a declarat:

“Mie nu poate să-mi spună nimeni chestia aceasta. Când eram la Dinamo a încercat un general. Și s-a oprit, după 10 minute. Pe mine mă interesează că am 22-24 de jucători în care primează randamentul. La mine valoarea nu așteptă numărul anilor. Am un jucător de 17 ani, care are capacitatea de a-l arunca în luptă la Botoșani sau cu Pandurii, joacă. Am văzut meciul echipei secunde, în Liga a 3-a, și am decis să aduc la prima echipă 5 jucători (Candrea, Dulap, Dumbrăvean, Chertes, Tornai). Sunt unul dintre antrenorii nebuni în promovarea tinerilor. Dacă începem o construcție, trebuie să începem de acum. Rolul meu aici este de a-l face pe jucătorul de 1.000 de euro să joace în fața unor jucători de 20.000 de euro.”

“Am nevoie de timp pentru a construi. Dar asta nu înseamnă că nu vom face tot posibilul pentru a obține puncte în meciurile care urmează. Vom aborda fiecare meci pe viață și pe moarte, mai mult decât ați văzut astăzi la antrenament și să obținem punctele necesare de a rezolva acest prim obiectiv, salvarea de la retrogradare, care este și sensul clubului în perioada următoare. De salvare depind mult lucruri. Astfel de jucători, cu sute de meciuri în Liga 1 și care au fost la un pas de titlu și o astfel de echipă nu au ce căuta pe locul pe care se află acum în clasament.”

Sursa: www.asatirgumures.ro