Sindicatul Alternativa 2002 a prezentat într-o conferinţă de presă intenţiile privind negocierea contractului colectiv de muncă. Publicam complet comunicatul sindicatului si precizarile Biroul de Presă Azomureș, pentru a nu lasa loc de interpretari.

Comunicat Sindicatul Alternativa 2002:

In Azomures SA s-a declansat conflictul colectiv de munca, intrucat angajatorul nu intelege ca e nevoie de o investitie minima in resursa umana, astfel incat, afacerea sa fie profitabila iar siguranta salariatilor si a comunitatii sa fie garantata.

Aceste deziderate pot fi atinse doar in conditiile in care sunt angajati profesionisti, platiti corect, la adevarata lor valoare.

In prezent, acest lucru nu este posibil intrucat oamenii calificati pleaca iar posibilitatea de recrutare este limitata din cauza nivelului salarial.

Degeaba se investeste in formare profesionala, daca apoi salariatii nu sunt motivati financiar ca ei sa ramana in societate.

Inca de la inceputul conflictului colectiv de munca, angajatorul nu a inteles ca solutia este dialogul si negocierea si a facut presiuni asupra salariatilor.

Astfel, desi sindicatul reprezentativ a notificat declansarea conflictului de munca, intrucat oferta angajatorului nu a intrunit acordul membrilor de sindicat, angajatorul, prin reprezentantii acestuia, au mers la fiecare om in parte, incercand sa il convinga, sa semneze ca este de acord cu oferta prezentata in negocierea Contractului Colectiv de Munca. Multi salariati s-au simtit umiliti si intimidati pentru ca asa ceva nu s-a mai intamplat niciodata in societatea noastra.

Dreptul la negocieri colective este garantat de lege si de conventiile europene. In negocieri, sunt doua parti: angajatorul si salariații reprezentati de sindicatul reprezentativ, acolo unde acesta exista. Angajatorul a vrut sa fie singur in ambele parti, adică,  sa reprezinte si salariații  (in primul rand mergand sa ia acordul sau dezacordul pe propria oferta), iar apoi condiționand negocierea individuală de acceptarea ofertei in negocierea colectiva. Suntem convinsi ca aceste actiuni, in forta, ale angajatorului sunt doar pentru influentarea salariatilor pentru care va trebui sa raspunda in fata legii, avand plangerile de la salariati.

Angajatorul a exploatat cu cinism situatia financiara precara a majoritatii salariatilor din Azomures, care stiau, din experienta anului trecut, ca in perioada in care nu au CCM in vigoare, nu le vor fi acordate tichetele de masa si alte drepturi prevazute in contract.

Dupa ce au facut sondajul ( unii salariati i-au intrebat ce este acesta actiune si au raspuns ca este un sondaj), in opinia noastra, total ilegal, care nu era in atributiile angajatorului.  Au adus in miez de noapte, acte aditionale la Contractul Individual de Munca persoanelor care au bifat pe chestionar ca sunt de acord cu oferta colectiva, acte aditionale in care le garantau toate drepturile individuale si colective pana la semnarea unui nou CCM.

Dimineata imediat ce am intrat in posesia unui act adițional, ne-am consultat cu avocatul nostru, am fost la Inspectoratul Teritorial de Munca si am ajuns la concluzia ca semnarea acestor acte nu impiedica negocierea unor drepturi mai avantajoase  pentru salariați in CCM.

Din acest motiv  am hotărât sa  recomandam membrilor de sindicat sa semneze aceste acte aditionale pentru a nu mai avea presiunea timpului in derularea conflictului de muncă. Fiecare zi, fara contract, insemna o zi fara drepturile avute (tichete, ajutoare, prima de vacanta etc).

Evident că  pentru obtinerea acestor drepturi putem uza de toate actiunile pe care legea le permite: conciliere, greva, pichetari, etc.

Salariatii au fost obligati sa-si modifice optiunea de pe chestionarul angajatorului privind oferta din negocierea colectiva, in „Acord” pentru a primi actul aditional la CIM. Noi, am incurajat membrii de sindicat sa procedeze in acest fel, deoarece, suntem convinsi ca acestea un pot fi folosite de angajator in fata nici unei instituții, întrucât nu el reprezintă salariații in negocierea colectiva ci sindicatul reprezentativ. Chiar daca, practic, nu le poate folosi nicaieri, consideram conditionarea semnarii actului aditional de modificare a optiunii in sondaj un santaj ordinar, pentru care angajatorul trebuie sa raspunda.

Presiuni s-au facut si prin sefii de sectie care au convins salariatii sa-si retraga refuzul de a mai presta ore suplimentare.

Conducerea sustine ca efectul ofertei de majorare a fondului de salarii este de 16,77%. Oferta este:

  • majorarea salariului brut de incadrare cu un procent de 3,5%;
  • implementarea noului sistem de Grile de salarii pana la sfarsitul trimestrului II, aplicand valoarea punctului de 100 de lei (buget estimativ de 3% din fondul de salarii)
  • acordarea unui bonus de performanta lunar de 3% aplicabil salariului de baza, platibil trimestrial functie de indicatorii de performanta (volume productie/sectii, lipsa accidentelor de munca si mediu/sectie, prezenta la serviciu;
  • acordarea unui bonus individual la expirarea Contractului Colectiv de Munca, in valoare de 1300 de lei brut/persoana, conditionat de prezenta la serviciu;
  • majorarea valorii tichetelor de masa la 15 lei/tichet;
  • acordarea unui bonus individual in valoare de 600 de lei tuturor salariatilor, la semnarea CCM ( in doua transe);
  • un bonus de performanta echivalent a 1,5% din salariul de baza, daca pentru anul 2017 se realizeaza un profit net de 100 mil. Lei (suma acordata in luna decembrie).

Salariul mediu brut la muncitori este de 2480 lei (peste 80% din salariati au salariul de baza sub acest nivel), asfel incat un procent la salariul de baza inseamna 24 de lei brut/medie la muncitori, iar de la inceputul negocierii conducerea a adaugat 0.5 procente crestere a salariului de baza si un procent pe cresterea variabila. Este simplu de calculat cat reprezinta fondul de salarii in Azomures daca aceasta oferta presupune o crestere a fondului de salarii cu 16,77%.

Desi, inca de la preluare atat domnul vicepresedinte Jan Kadanik cat si domnul director general Mihai Anitei, promiteau ca pentru ei siguranta si sanatatea salariatilor este pe primul loc si ca doresc sa fie cel mai bun angajator la nivel national, sau cel putin local, realitatea este cu totul alta.

Va prezentam evolutia majorarilor salariale, de la data preluarii de catre Ameropa, comparativ cu cea a salariului minim pe economie:

  • In anul 2013-100 lei majorare salariala si de la 1 iunie 2013 cresterea sporului de tura de la 1% la 5%;
  • In anul 2014 – cresterea salariului de baza cu 75 de lei;
  • In anul 2015 –introducerea sporurilor si a primelor in salariu si majorarea salariului de baza cu 150 de lei;
  • In 2016 – 100 de lei pentru cei ce lucreaza in ture si 150 de lei pentru cei ce lucreaza de zi si sambata cu spor de 75% iar de la 1 martie 2017 cu spor de 100%.

Salariul minim a crescut, astfel:

2013 100 lei
2014 100 lei
2015 150 lei
2016 200 lei
2017 200 lei

 

Este evident ca, in ultimul timp nu s-a reusit sa se tina pasul cu majorarea salariului minim, salar minim care pentru prima data in anul 2017 este suma fara sporuri, adica 1450 lei (cu specificatia fara sporuri).

Salariile din Azomures, daca s-ar exclude sporurile introduse in timpul anilor in salariul de baza (obligati de lipsa contractelor la nivel national si de ramura) marea majoritate ar fi cu salariile de baza sub salariul minim pe economie.

In timp ce conducerea declara ca a investit peste 270.000.000 euro in retehnologizare, investitia in forta de munca a fost una nesemnificativa, asa incat este evident, ca investitiile nu au avut efectul scontat, fiind aproape imposibil de exploatat in siguranta, in conditiile migrarii personalului calificat spre locuri de munca mai bine platite si cu conditii mai bune de lucru. Dovada a celor afirmate sunt si incidentele din ultima perioada.

Salariatii care se apropie de varsta de pensie asteapta resemnati, iar ceilalti, marea majoritate, isi cauta alte locuri de munca, Azomures SA devenind pentru cei mai multi, doar un loc de munca temporar, in asteptarea ofertelor mai bune.

In prezent, sunt peste 70 de posturi vacante, majoritatea in productie, astfel fiind nevoie ca salariatii sa  presteaza ore suplimentare, uneori fara repaos saptamanal.

Solicitarile sindicatului de majorarea salariului de baza cu 7% sunt mai mult decat rezonabile si se inscriu in posibilitatile financiare ale companiei. In jur de 5-600.000 de euro/an, in timp ce profitul societatii pe anul acesta a fost de peste 30.000.000 euro brut.

De altfel, profitul societatii de la prealuarea Azomures de catre grupul Ameropa a fost unul substantial, in fiecare an.

Nu intelegem aceasta politica de personal bazata pe intimidare, forta, presiune si amenintari cand nicaieri in lume pe termen lung, aceste metode nu au dat rezultate. Desi ni se spune ca se doreste functionarea Azomures SA pe termen lung, faptele demonstreaza contrariul. Actiunile intreprinse de conducerea societatii in ultima perioada demonstreaza, clar, ca nu au un minim respect fata de proprii salariati si ca preocuparea majora este obtinerea de profit, pe termen scurt, cu orice pret si orice sacrificii din partea salariatilor.

Tonul acestui stil de conducere a fost dat, in opinia noastra, inca de la prima intalnire cu conducerea societatii, inclusiv sefi de sectie si sindicat, in care doamna director resurse umane Mihaela Galatanu a intrerupt sedinta si a dat afara din sala un director important din societate, pe motiv ca i-a sunat telefonul ( putea fi o urgenta in productie) si niciunul dintre participantii din partea conducerii nu a reactionat. Asa se conduce si in prezent. Desi, sefii de sectie din productie recunosc in discutii private ca practic nu mai au cu cine lucra, in fata conducerii, cei mai multi nu indraznesc sa-si spuna punctul de vedere.

In aceasta situatie ei sunt cei care transmit asupra salariatilor presiunile facute de catre conducere.

Acest lucru este total neproductiv si genereaza o stare de tensiune asupra personalului operativ, care pus in aceasta situatie, poate provoca incidente majore cu consecinte asupra societatii, salariatilor si nu numai.

Desi multi ar putea sa creada ca retehnologizarea este completa in Azomures SA, acest lucru este departe de a fi realizat. In multe instalatii echipamentele sunt inca vechi si sistemele de protectie funtioneaza partial sau in unele cazuri sunt inexistente. De asemenea, conditiile la multe locuri de munca de pe platforma sunt grele la care nu s-a schimbat nimic.

            Tragem inca o data un semnal de alarma

Politica/nivelul salarial din Azomures, desi companie privata, trebuie sa fie o preocupare importanta nu doar pentru sindicat ci si pentru factorii de decizie de la nivelul local si national, avand in vedere gradul ridicat de compexitate si periculozitate al instalatiilor din Azomures. Acestea daca nu sunt exploatate de profesionisti, atat in operare, cat si in mentenanta, pot constitui un real pericol pentru noi toti.

——————————————————————-

Precizari Biroul de Presă Azomureș (preluare punctul.ro)

“Conducerea Azomureș a propus încheierea unui act adițional la contractele individuale de muncă drept o măsură de suport pentru salariați, până la finalizarea negocierilor Contractului Colectiv de Muncă. Este cunoscut faptul că, odată ce un contract de tip CCM expiră, drepturi ca, bonuri de masă, măsuri de protecție și ajutoare sociale (Ex: de deces, de naștere, de pensionare), prima de vacanță și altele, nu mai pot fi acordate. Semnarea actelor aditionale la contractele individuale de muncă permite păstrarea acestor beneficii din Contractul Colectiv de Muncă expirat, la care se adaugă majorările salariale propuse de patronat pentru 2017.
Pe lângă majorarea efectivă a salariului brut de 3,5 % individual, mai sunt incluse în oferta patronatului: bonusul de performanță de 3 % acordat lunar, bonusul de prezență, care se dublează față de 2016, o creștere de la 650 la 1300 de lei brut, majorarea valorii nominale a unui tichet de masă de la 9,57 la 15 lei, acordarea unui bonus individual de 600 de lei net la semnarea actului adițional, încă un bonus de 1,5 % lunar, cumulat pe 12 luni, dacă se vor înregistra performanțele economice prognozate pentru 2017 la nivel de companie, implementarea unei noi grile de salarii. Toate acestea înseamnă o crestere de 16,7 % a fondului de salarii față de anul 2016.
Propunerea încheierii actelor adiționale este o decizie rezultată în urma unui studiu intern derulat în rândul angajaților Azomureș, cu privire la oferta patronatului de majorare a veniturilor. Având în vedere că, peste 50 % din angajații companiei au răspuns că sunt de acord cu oferta înaintată, s-a propus, în etapa a doua, semnarea actele adiționale individuale. Oferta se adresează tuturor salariaților cu contract permament sau temporar, indifferent dacă au răspuns pozitiv sau negative la studiul efectuat. Până astăzi, 27 martie 2017, peste 60 % din angajații Azomureș au semnat actele adiționale la Contractul Individual de Muncă.
În paralel, continuă negocierile cu Sindicatul Alternativa 2002 pentru încheierea Contractului Colectiv de Muncă. “ se spune în comunicatul de presă al Azomureş.

Foto: zidezi.ro