Nici în Mureș trenurile nu circulă în această dimineață. Reprezentantul Serviciului Mișcare din cadrul CFR Mureș, Aurelian Rus, a declarat pentru RTM ca niciun tren începând cu ora 7,30 nu tranzitează Tirgu Mureșul, iar pană la ora 15,00 vor fi anulate 12 curse!

O parte dintre angajaţii Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA au declanşat un protest spontan în această dimineaţă, care are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află în negocieri pentru noul contract colectiv de muncă.

Liderul de sindicat Cosmin Sorin Micloş a declarat că angajaţii au venit la serviciu, au semnat condica, dar refuză să lucreze, din cauza faptului că nu există un contract colectiv de muncă, iar inechităţile din grila de salarizare sunt foarte mari.

‘Am făcut grevă spontană, nu avem contract colectiv de muncă, s-a ajuns la situaţia în care un soldat ia mai mult decât un ofiţer, dacă ar fi să ne raportăm la Armată. Adică eu, impiegat de mişcare, cu 16 ani vechime, impiegat care concură la siguranţa circulaţiei iau mai puţin decât un acar, care este, efectiv, este un ‘soldat’ în CFR. (…) Sunt inechităţi, s-au încălcat clasele de salarizare. (…) 40 la sută din angajaţii CFR suntem la salariul minim pe economie. Asta e principala problemă, că nu avem contract colectiv de muncă, este o degringoladă, vine unul care se angajează acum şi ia cât unul cu 20 de ani vechime’, a explicat Cosmin Sorin Miclos.
Mobilizarea pentru protest s-a făcut pe facebook, că tot este la modă. Salariaţii s-au dezis de sindicat şi spun că noi nu îi susţinem şi că suntem de partea conducerii. Şi luni am fost la Bucureşti şi am negociat cu administraţia. Mai mult ce putem face. Două probleme nemulţumesc salariaţii: salarizarea având în vedere că, coeficientul de salarizare este cel din 2009, veniturile fiind foarte mici, iar al doilea este statutul feroviar, care a trecut de Senat şi se află la Camera Deputaţilor. Negocierile continuă şi sperăm să se ajungă la o situaţie în avantajul salariaţilor.

Sursa:agerpres.ro  /  Foto:nasul tv