Va prezentam situatia Liceului Romano-Catolic, inclusiv declaratiile si responsabilitatile celor implicati, de la momentul infiintarii, pana in prezent.

  • DESPRE CLADIRE…

Predecesorul unității de învățământ a fost înființat în 1907 cu predare în limba maghiară. După al doilea război mondial, într-o parte a clădirii a fost instalată școala de stat pentru învățători, cu predare în limba română, școală care anterior funcționase în altă locație.

După desființarea Regiunii Autonome Maghiare în anul 1968 numele liceului a fost schimbat în Unirea. Unitatea de învățământ a continuat să aibă atât învățământ în limba maghiară, cât și în limba română. În anul 2000 liceul a obținut titulatura de unitate școlară reprezentativă și a primit denumirea de colegiu.

În anul 2005 Guvernul României condus de Călin Popescu Tăriceanu (PNL) a restituit clădirea către Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, ceea ce a stârnit nemulțumirea primarului Dorin Florea (PDL), care a atacat în contencios administrativ decizia de retrocedare. Instanțele de judecată au dat câștig de cauză proprietarului.

În anul 2009 primarul Dorin Florea s-a plâns că Arhiepiscopia Romano-Catolică investește prea puțin în clădire și că prin aceasta pune în pericol viața elevilor. Arhiepiscopia a replicat că paragina în care se află liceul nu i se datorează ei, ci posesorilor de până atunci, adica primaria Tirgu Mures care a administrat spatiul.

  • 2014, ANUL (PRE)INFIINTARII…

23 ianuarie 2014 – Dorin Florea, primar: Stimati profesori si parinti, v-am invitat astazi la Primarie pentru a pune capat unor zvonuri iresponsabile lansate in oras. La ora la care va vorbesc pot sa va garantez ca niciun copil de la clasa 0 pana la clasa a XII-a nu va pleca din Colegiul National Unirea, nu vom reloca clase, nu vom muta scoala! (…) Vom discuta cu reprezentantii Statusului Romano Catolic. Eu sunt ferm convins ca anul acesta, dupa discutiile avute cu preotii, proprietarii cladirii, situatia se va clarifica.

24 iulie 2014 – Ionela Ciotlaus, fost viceprimar: Acest proiect de hotarare este acum pe ordinea de zi a sedintei care ar fi trebuit sa aiba loc in luna iunie, mai exact joi, 26 iunie (N.r.: sedinta CL a fost amanata pentru data de 29 iulie). In comisiile de specialitate din Consiliul Local, noua deja ni s-a prezentat aceasta hotarare. Ea prevede ca acest Liceu ‘Rakoczi Ferenc’ sa isi desfasoare activitatea in strada Mihai Viteazul nr.15, adresa la care functioneaza in momentul de fata Colegiul National Unirea. Ei incearca sa separe si sa scindeze colegiul, o parte din clasele maghiare din Colegiul Unirea urmand sa treaca la acest nou liceu ‘Rakoczi Ferenc’. Proiectul este nelegal deoarece, din punct de vedere al legii Educatiei, in acest moment noul liceu nu dispune de acreditare din partea ministerului, nu exista un act de infiintare a acestui liceu, nu dispune de patrimoniu, de cod de indentificare fiscala… El nu exista. Nu putem noi sa aprobam in Consiliul Local functionarea in cadrul retelei scolare a unei institutii de invatamant public care nu exista! Este un troc politic intre PDL si UDMR. UDMR a favorizat schimbarea mea din functia de viceprimar cu democrat-liberalul Claudiu Maior, iar PDL a promis ca va promova acest proiect de hotarare care prevede scindarea liceului Unirea.

La scurt timp dupa aceste declaratii…

29 IULIE 2014 – CONSILIUL LOCAL TÂRGU MUREŞ A VOTAT ÎNFIINŢAREA UNUI LICEU ROMANO-CATOLIC LA ADRESA LA CARE FUNCŢIONEAZĂ COLEGIULUI NAŢIONAL UNIREA.

Dorin Florea, primar: Orasul are nevoie de armonie in a-si rezolva problemele si nu de conflicte, desi vad ca multi politicieni, dar din pacate si preoti s-au angajat in aceasta disputa. Dar nu exista niciun risc. (…) In Consiliul Local sunt cativa profesori si juristi remarcabili si s-a decis exact ce v-am spus eu. Nici nu a fost in Consiliul Local o asemenea abordare si nici nu este pe ordinea de zi o asemenea abordare.

Cei doi viceprimari ai municipiului, Claudiu Maior şi Andras Peti, au dat asigurări că nu va fi afectat caracterul mixt al Colegiului Naţional Unirea, însă nu au putut preciza cum anume noua instituţie de învăţământ confesional îşi va putea forma numărul de clase necesare şi numărul de elevi.

EXPUNEREA DE MOTIVE SI PROIECTUL DE HOTARARE privind INFIINTAREA LICEULUI “II. Rakoczi Ferenc”

In expunerea de motive se arata, printre altele, ca “prin acordarea personalitatii juridice proprie pentru Liceul Teologic ‘II. Rakoczi Ferenc’ pentru toate nivelurile, profilurile si specializarile se realizeaza o institutie de invatamant preuniversitar cu limba de predare a minoritatii nationale maghiare, integrata in sistemul invatamantului preuniversitar de stat, respectand principiul recunoasterii si garantarii drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale, respectiv asigurarea pastrarii, dezvoltarii si exprimarii identitatii religioase.

Ca precedent in acest sens putem aminti, ca in municipiul Targu-Mures prin procedura similara s-a acordat personalitate juridica pentru Liceul Teologic Reformat in anul scolar 2000/2001”.

De asemenea, este prevazut foarte clar ca “Liceul Teologic Romano-catolic ‘II. Rakoczi Ferenc’ primeste prin contract de comodat spatiile necesare in imobilul situat in Targu-Mures, str. Mihai Viteazul, nr. 15, iar spatiile libere le propunem spre inchiriere in folosul Colegiului National ‘Unirea’, care in momentul de fata isi desfasoara activitatea in aceasta locatie fara un contract de inchiriere in vigoare”.

“Prin aprobarea acestei oferte, in anul scolar 2014/2015 imobilul administrat de Fundatia Statusul Romano-catolic ramane integral la dispozitia Colegiului National ‘Unirea’, iar incepand cu anul scolar 2015/2016 va fi folosit prin contract de comodat de catre Liceul Teologic Romano-catolic ‘II. Rakoczi Ferenc’, respectiv prin contract de inchiriere de Colegiului National ‘Unirea’.

Avand in vedere ca in momentul de fata nu exista nici un contract valabil pentru acest imobil, este indicata incheierea acestor contracte in vederea asigurarii stabilitatii pe un termen de cel putin 15 ani, in perspectiva accesarii fondurilor europene”, mai sustin initiatorii acestui proiect, consilierii locali ai UDMR.

La randul sau, hotararea prevede ca noul liceu va fi infiintat cu personalitate juridica distincta “prin divizare din clasele cu profil teologic romano-catolic scolarizate in Liceul Teoretic ‘Bolyai Farkas’, incepand cu 1 septembrie 2014, cu sediul in municipiul Targu-Mures, str. Mihai Viteazul nr. 15” si ca “va functiona tranzitoriu” in incinta Liceului Teoretic “Bolyai Farkas” din Targu-Mures in anul scolar 2014/2015.

  • ANUL 2015… INCEP PROBLEMELE…

Noiembrie 2015 – Andreea Năznean, directoare Colegiul Unirea: De la înfiinţarea acestei şcoli colegii mei maghiari nu mai vin la noi în sala profesorală, deşi avem de câteva ori pe săptămână comunicări în pauza mare. Nu sunt prezenţi pentru că nu vin să verifice. Drept pentru care informaţia ajunge cu întârziere la ei. I-am inclus în toate activităţile noastre, nu ştiu de unde această nemulţumire, că nu fac suficient, că nu au destule activităţi, că nu au suficiente ore. Pe de altă parte îi înţeleg, ca minoritate şi-au dorit o şcoală doar a lor. Noi eram diferiţi de alte şcoli tocmai prin această stare de echilibru şi normalitate pe care încercam să o menţinem aici. Eu chiar ştiu că noi suntem o şcoală de elită. Cum resimt schimbarea? Tristeţe. Pentru că noi eram o şcoală cu un anumit specific ori ruptura asta nu cred că e de bun augur nici pentru noi şi nici pentru secţia maghiară. Înţeleg dorinţa lor să aibă o şcoală a lor în care să se poată manifesta mai mult, dar nu ştiu ce înseamnă acel mai mult. O să vedem în timp.

  • ANUL 2016 – VERIFICARI, MANIFESTATII SI ARESTARI!

August 2016 – Înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic, verificată de Corpul de Control al ministrului Educaţiei.

Acestia verifica documentele emise de ISJ Mures, care au dus la infiintarea Liceului Romano-Catolic, in aceiasi incinta cu Colegiul Unirea, fapt ce a stat la originea unor tensiuni intre cele doua unitati de invatamant.

Noiembrie 2016 – Ştefan Someşan si Zsolt-Jozsef Tamasi, retinuti pentru abuz in serviciu cu privire la înfiinţarea Liceului Romano-Catolic.

Directorul Liceului Teologic Romano-Catolic, Zsolt-Jozsef Tamasi, este urmărit penal sub control judiciar pentru abuz în serviciu. Procurorii susţin că, la data de 29 iulie 2014, printr-o Hotărâre a Consiliul Local al municipiului Târgu Mureş s-a alocat suma de 1.500.000 lei pentru întreţinerea şi renovarea imobilului în care funcţionează Colegiul Naţional Unirea, cu condiţia propunerii de înfiinţare a liceului cu profil teologic romano-catolic.

‘În realitate, Ministerul Educaţiei Naţionale nu dăduse curs, sub nicio formă, solicitării de înfiinţare a acelei unităţi de învăţământ, dar cu toate acestea, la data de 12 septembrie 2014, inculpatul Someşan Ştefan, în calitate de inspector şcolar general al Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, cu încălcarea prevederilor legale, a emis o decizie prin care a dispus ca: începând cu anul şcolar 2014-2015, să se înfiinţeze o nouă unitate de învăţământ, cu personalitate juridică, respectiv, Liceul Teologic Romano-Catolic; drepturile şi obligaţiile privind autorizarea de funcţionare provizorie/acreditarea, personalul angajat, respectiv, didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, se transferă parţial unităţii de învăţământ de stat cu personalitate juridică, respectiv la Liceul Teologic Romano-Catolic. În aceeaşi zi, inculpatul Someşan Ştefan a emis o altă decizie prin care începând cu data de 15 septembrie 2014, l-a numit în funcţia de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe inculpatul Tamasi Zsolt-Jozsef’, arată DNA.

  • Proteste pentru Liceul Romano-Catolic la Tg. Mureș

MURES – Câteva mii de maghiari din Tîrgu-Mureș s-au adunat astăzi pe Bulevardul Cetății din Tîrgu-Mureș la o manifestare organizată de Fundația Staus romano-catolică în apărarea Liceului Teologic Romano-Catolic. Au participat principalii lideri ai bisericilor istorice din oraș dar și cei politici și ai administrației publice. Au fost rostite rugăciuni, discursuri și cântece patriotice iar la final au rostit cu toții versurile poetului maghiar Reményik Sándor. Deși rugăciunea se spune în biserică, organizatorii spun că au fost forțați să iasă pe stradă pentru a trage un semnal de alarmă că nu vor renunța în nici un fel la școala lor confesională.

CLUJ – Peste 300 de persoane au protestat, sambata, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, fata de situatia de la Liceul Teologic Romano-Catolic din Targu Mures. Protestul de la Cluj a fost organizat de Fundatia Statusul Romano Catolic Cluj, iar la manifestare au fost prezenti, in calitate de simpli participanti, si reprezentanti ai UDMR, printre care s-au numarat presedintele executiv Kovacs Peter, senatorul Laszlo Attila, presedintele UDMR Cluj, Csoma Botond, fostul ministru al Culturii Hegedus Csilla, viceprimarul de Cluj Horvath Anna.

  • ANUL 2017 – TENSIUNI, LASITATE, INCERTITUDINE…

Ianuarie 2017 – Maria Kozak a fost numită prin detașare la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Mureș în locul Nadiei Rață.

Ordinul de Ministru prin care Maria Kozak, fostul inspector școlar de limba și literatura română, a fost numită inspector școlar general a fost emis luni, 16 ianuarie. Aceasta declara: ”Referitor la situația Liceului Romano-Catolic, pot să vă spun următorul lucru, propunerea de rețea vine de la Direcția Școli de la Primăria Municipiului Tîrgu Mureș. În funcție de ceea ce vine la Inspectoratul Școlar Județean din partea Primăriei, Inspectoratul va acorda sau nu avizul conform pentru această instituție de învățământ, în legătură cu care nu avem, până la momentul acesta o hotărâre judecătorească definitivă care să stabilească legalitatea sau ilegalitatea înființării”.

Ianuarie 2017 – Școala catolică din Târgu Mureș și-a depus planul de școlarizare.

A fost predat planul de școlarizare pentru anul școlar 2017–2018 de către consiliul de conducere al Liceului Teologic Romano-Catolic, însoțit de reprezentanții comitetului de părinți, la Inspectoratul Școlar Județean, fiind și înregistrat. Documentația depusă conține: cererea de convocare a consiliului profesoral, procesul verbal al acestuia, cererea de convocare a consiliului de conducere, procesul verbal aferent, aprobarea ecleziastică, documentul semnat de membrii consiliului de conducere prin care i se solicită ISJ aprobarea planului de școlarizare, precum și varianta listată a datelor încărcate pe SIIIR.

10 Februarie 2017 – Liceul Romano-Catolic a fost inclus în rețeaua școlară din Tîrgu-Mureș.

Consiliul Local Tîrgu-Mureș a votat reteaua scolara 2017, în ședință extraordinară, cu 14 voturi pentru și cinci abțineri. În rețeaua școlară a fost inclus și Liceul Romano-Catolic.

15 Februarie 2017 – Inspectoratul Școlar Județean Mureş l-a numit începând din 14 februarie pe profesorul Székely Szilárd în funcţia de director interimar al Liceului Teologic Romano- Catolic din Tîrgu Mureş.

18 Februarie 2017 – Termenul de 10 zile referitor la includerea in reteaua scolara a Liceului Romano-Catolic expira in curand!

Inspectorul şcolar general adjunct Illes Ildiko a declarat pentru Erdely Tv că nu au primit încă documentul de la Prefectură – care aşteaptă aprobarea de la primărie, ca în urma hotărârii de Consiliu Local, Gimnaziul Romano-Catolic să poată fi inclus în reţeaua şcolară pe următorul an şcolar.

21 Februarie 2017 – Hotărârea CL Tirgu Mureş privind proiectul reţelei şcolare, in care se afla si Liceul Romano-Catolic, notificată de prefectură

Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, a declarat marţi, că a notificat ultima Hotărâre a Consiliului Local Târgu Mureş, adoptată în şedinţa extraordinară din data de 10 februarie, la care este ataşat un proiect al reţelei şcolare pe 2017-2018, în care figurează şi Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, pentru înfiinţarea căruia procurorii DNA au început urmărirea penală.

24 Februarie 2017 – Părinţii elevilor de la Liceul Teologic Romano-Catolic, audiaţi de DNA.

UDMR consideră revoltător faptul că DNA a început audierile părinţilor în cazul Liceului Teologic Romano-Catolic. De trei zile sunt citaţi ca martori, părinţii care în urmă cu doi ani şi-au înscris copiii la Liceul Teologic. E o măsură de intimidare de neacceptat într-un stat de drept, consideră preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

27 Februarie 2017 – Nu se mai fac inscrieri! Luni au început înscrierile pentru clasele pregătitoare în şcolile din ţară, cu excepţia Liceului Teologic Romano-Catolic din Tîrgu Mureş. Cei care s-au prezentat luni cu dosarele copiilor pentru înscrierea în clasa pregătitoare au fost trimişi acasă până la soluţionarea situaţiei. Directorul interimar al liceului, Székely Szilárd a declarat pentru Maszol că a fost anunţat telefonic de la Inspectoratul Şcolar Judeţean că până la clarificarea situaţiei liceului nu se fac înscrieri.

14 Martie 2017 – FLOREA ŞI LOBONŢ BLOCHEAZĂ REZOLVAREA PROBLEMELOR DE LA LICEUL TEOLOGIC ROMANO-CATOLIC.

Partidul Oamenilor Liberi: Problema Liceului Teologic Romano-Catolic, care se află de multă vreme în atenţia opiniei publice, poate fi rezolvată de către Primărie, prin Direcţia Şcoli. Acest lucru rezultă clar din scrisoarea pe care ministrul Educaţiei i-a remis-o primarului Dorin Florea, în data de 07.02.2017. Primul pas îl constituie realizarea unui RAPORT ARGUMENTATIV EXPLICIT, aşa cum reiese fără echivoc din aceeaşi epistolă. Primăria, din motive care ne scapă, refuză însă să emită un asemnea document, asta în ciuda afirmaţiilor publice ale primarului Dorin Florea, care s-a angajat că va rezolva situaţia încurcată de la Liceul Teologic Romano-Catolic, situaţie la care s-a ajuns tot din pricina partidelor care acum negociază şi se întâlnesc fără a rezolva nimic: UDMR, PSD şi PNL. Emiterea acestui RAPORT ARGUMENTATIV EXPLICIT ar debloca, pe moment, întreaga situaţie. În urma mai multor discuţii pe care le-am avut cu părinţii, cu factori de decizie, cu societatea civilă, dar şi cu membri ai celorlalte formaţiuni politice, am ajuns la o concluzie tristă: NIMENI dintre cei responsabili a rezolva situaţia nu-şi asumă nicio răspundere. De fapt, cei mai mulţi vor ca acest liceu să fie desfiinţat ca urmare a INACŢIUNII, generată de frica unor potenţiale procese penale ulterioare sau de mentalităţi ultranaţionaliste.

DUPA CE IN 2014 NE-A ASIGURAT CA “NU EXISTA NICI UN RISC”, DAND DOVADA DE LASITATE, PRIMARUL “ARUNCA PISICA”…

Martie 2017 (inregistrare discurs Dorin Florea): „S-a infiintat corect, legal. Parerea mea ca intr-o singura etapa s-a facut o mica neclaritate. Trebuia sa mai astepte o luna. Daca nu crapa un deputat sau un senator nu stiu ce dracu era, ala a bagat toata dihonia in toata echipa de invatamant. Al dracului ca nimeni nu da vina pe cauza si dam de vina pe ala… pe primar, pe mama dracului.(…) Sunt cativa descreierati in consiliu, va spun cu toata responsabilitatea ca i-ati votat, sau unii chiar cred ca gasesc solutii alternative. Astia care va tot manipuleaza pe unii si pe altii, pe facebook, toata ziua fac asta. Uitati-va in cv-urile lor. Daca ati vedea ce-i in Consiliul local, fereasca Dumnezo. (…) Va dau alta sala. Nu mai acceptati tigania care e in consiliu. Ei sunt de vina pentru ca 3 derbedei reusesc sa faca asta. (…) Da nu vreau sa arunc vina pe ei, pentru ca asa e legea. (…) UMF se cearta, inspectoratul se cearta, pentru ca ce, ca sa se duca 2,3 derbedei sa se laude ca ce au facut ei. Colegiul Unirea trebuie sa fie etalon al scolii mixte, etalon. Maghiarul normal la cap si destept stie ca copilul lui vrea sa ramana aici sa se faca avocat, il da la scoala romaneasca. Am prieteni si chiar rude unguri, ma bucur ca nu-s asa de incrancenati cum sunt unii, si ei imi spun aceste lucruri, nu dau copilul la medicina sa invete ungureste ca doar nu va uita ungureste. Mai bine il dau la Cluj, n-am nevoie de conflicte. Mi-a zis-o un secui adevarat, nu povestitori de secui peste noapte inventati. (…) Mergeti la UDMR si dati-le peste urechi cu umbrela”.

Nota redactiei – Situatia trebuie rezolvata cat mai urgent, iar persoanele implicate care trebuie sa isi asume, SA ISI ASUME si greselile si decizile! Jocurile politice si orgolile nu isi au locul in acest caz. Din cauza lor sufera elevi nevinovati…

Sursa:ziare.com/ISJ Mures/tirgumures.ro/agerpres.ro/ziaruldemures.ro/punctul.ro/Wikipedia.org/oameniliberi.com/surse judiciare