Aproximativ 18.000 de persoane cu domiciliul în judeţ au actele de identitate expirate, majoritatea având documentele în ilegalitate de peste un an, a anunţat miercuri, şeful executiv al Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Mureş, Codruţa Sava.

“La nivelul judeţului Mureş sunt în evidenţe 17.907 persoane care deţin acte de identitate expirate, din care 1.350 sunt persoane cărora le-a expirat actul de identitate în anul curent şi 16.557 persoane cărora le-a expirat actul de identitate în anii anteriori. Conform prevederilor art.19 din O.U.G. nr. 97/2005 privind domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, actul de identitate se preschimbă la expirarea termenului de valabilitate. Titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat să solicite eliberarea unui nou act de identitate cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puţin de 15 zile”, a arătat Codruţa Sava, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, nerespectarea prevederilor legale menţionate constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 40 şi 80 lei.

Sursa:agerpres.ro  /  Foto:icj.ro