Organizatorii “Zilei Libertăţii Secuilor” care va avea loc vineri, la Târgu Mureş, au anunţat că şi în acest an participanţii la manifestare, care va cuprinde o comemorare la Monumentul Secuilor Martiri, urmată de un marş prin oraş, vor depune o petiţie la Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, prin care îşi vor exprima doleanţa referitoare la autonomia teritorială.

Reprezentantul organizatorilor “Zilei Libertăţii Secuilor”, Laszlo Gyorgy, a declarat vineri, că petiţia din acest an va fi similară cu cea de anul trecut, excepţie făcând punctul referitor la diferendele apărute pe marginea înfiinţării Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş, pentru care Direcţia Naţională Anticorupţie a început o anchetă.

Acesta a spus că, la fel ca anul trecut, prin petiţia care va fi înmânată Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş se solicită autonomia ţinutului secuiesc, pe considerentul că “aşa procedează reprezentanţii comunităţilor maghiare din Transilvania şi toţi din lumea întreagă, care au înţeles mesajul zilei de azi, că ea nu este doar ziua comemorării martirilor, ci şi a solidarităţii, a doleanţelor noastre pe care le putem formula numai sub egida autodeterminării naţionale”.

În petiţie se arată că România nu ar îndeplini o serie de obligaţii asumate referitoare la unele documente internaţionale, nu ar lua în considerare anumite recomandări ale Uniunii Europene şi ale Consiliului Europei şi că ar ignora voinţa propriilor cetăţeni.

Potrivit documentului, autonomia aşa-numitului ţinut secuiesc ar crea condiţiile egalităţii reale şi depline pentru colectivitatea autohtonă secuiască-maghiară şi că, pentru obţinerea statului de autonomie, iniţiatorii doresc dialog şi cooperare cu Guvernul României.

De asemenea, se cere ca ţinutul secuiesc să formeze o regiune administrativă de sine stătătoare, învestită cu competenţe specifice şi să se respecte tratatul bilateral încheiat între România şi Ungaria, privind înţelegerea, cooperarea, buna vecinătate, cu atenţie deosebită asupra art. 15/9, prin care părţile se angajează să nu schimbe componenţa naţională a zonelor populate de comunităţi naţionale.

Reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi ai Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) au anunţat, într-un comunicat de presă, că vor lua parte la manifestările prilejuite de Ziua Libertăţii Secuieşti de la Târgu Mureş şi că, în ultima perioadă, au mobilizat oameni pentru a se deplasa la eveniment şi vor organiza drumuri cu autobuze din mai multe oraşe din ţară.

Printre cei care şi-au anunţat participarea se mai regăsesc europarlamentarul FIDESz, Tokes Laszlo, Aito Esteban Bravo de la Partidul Naţional Basc, Wouter Patho, vicepreşedintele Alianţei Libere Europene (European Free Alliance – EFA) şi directorul Alianţei Libere Europene, Günther Dauwen.

Sursa:agerpres.ro