Primăria Târgu Mureş a anunţat, miercuri, că avizează desfăşurarea mitingului de comemorare a eroilor secui, din data de 10 martie, la Monumentul Secuilor Martiri, dar nu a dat aviz unui marş prin oraş, deşi organizatorii manifestării susţin că Jandarmeria şi Poliţia i-au asigurat că vor restricţiona traficul pentru marşul către centrul municipiului.

“Foarte important este că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii Jandarmeriei şi Poliţiei Târgu Mureş – am avut discuţii cu jandarmii şi poliţia la iniţiativa noastră, anul acesta noi i-am căutat, deşi în anii trecuţi ei ne căutau – am avut înţelegerea şi asigurarea dânşilor că partea dreaptă a carosabilului va fi închisă pentru marşul nostru, ca să nu mergem pe trotuar (…) Asta supără oamenii pe de o parte şi, pe de altă parte, se lungeşte manifestarea şi nu văd ca numai noi să mergem pe trotuar. La ultimele manifestări împotriva Guvernului Grindeanu nu s-a pus problema de mers pe trotuare, nu văd de ce să fim discriminaţi. Vom face marşul până la Instituţia Prefectului, unde am fost asiguraţi că va fi o persoană desemnată ca să ne preia petiţia”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Laszlo Gyorgy, unul dintre organizatori.

Acesta a spus că se aşteaptă ca la manifestările din 10 martie de la Târgu Mureş, organizate de Asociaţia Siculitas, să participe circa 20.000-30.000 de persoane, în scopul susţinerii dezideratului autonomiei teritoriale şi de respingere a unui eventual proiect de reorganizarea administrativ-teritorială a României, în care judeţele ţinutului secuiesc nu ar forma o regiune distinctă.

De cealaltă parte, Primăria Târgu Mureş a anunţat că avizează desfăşurarea mitingului de comemorare a eroilor secui, pe data de 10 martie, la Târgu Mureş, respectiv adunarea participanţilor la statuia Secuilor Martiri, de pe strada Secuilor Martiri, dar nu şi marşul şi, cu atât mai puţin, un marş pe şosea.

“Dacă organizatorii doresc, Primăria Târgu Mureş pune la dispoziţia participanţilor sala Centrului “Mihai Eminescu”, pentru activităţile culturale prilejuite de Ziua Libertăţii Secuilor. Primăria Târgu Mureş a avizat în conformitate cu prevederile legii 60/ 1991 R şi deplasarea a cel mult 10 reprezentanţi la Prefectura Mureş pentru depunerea unui memoriu, aşa cum prevede legea. Cu privire la defluirea participanţilor de la manifestaţia publică, aceasta se va face exclusiv pe trotuar”, a arătat Primăria Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.

Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu Mureş a anunţat, miercuri, că va asigura ordinea şi siguranţa publică, cu ocazia manifestării ‘Ziua libertăţii secuieşti’ programată vineri după amiază şi a recomandat tuturor participanţilor să adopte un comportament civilizat.

“Pentru buna desfăşurare a adunării publice şi prevenirea oricăror incidente care ar putea afecta ordinea şi siguranţa publică, atât la locul de desfăşurare cât şi pe traseele de afluire/defluire, jandarmii mureşeni, din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Târgu Mureş, vor coopera cu efective din cadrul celorlalte structuri teritoriale ale M.A.I. (…) Jandarmeria mureşeană, conform atribuţiilor ce-i revin, asigură şi protejează dreptul constituţional al cetăţenilor de a organiza adunări publice, atâta timp cât acestea se desfăşoară paşnic. Recomandăm tuturor participanţilor să adopte un comportament civilizat, să nu se implice în incidente care ar putea duce la tulburarea ordinii şi liniştii publice, delimitându-se de orice formă de violenţă fizică sau verbală, ce ar putea conduce la manifestări violente, cu respectarea prevederilor Legii nr. 60/1991 R, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice”, precizează un comunicat al Grupării de Jandarmi Mobilă Târgu Mureş.

GMJ Târgu Mureş a arătat că, potrivit informaţiilor furnizate de către organizatori, manifestările dedicate ‘Zilei libertăţii secuieşti’ vor avea loc la Târgu Mureş, vineri, în intervalul orar 16.00-19.00, însă nu a furnizat detalii cu privire la eventual marş prin oraş.

Sursa:agerpres.ro