Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că procurorii DNA care instrumentează cazul înfiinţării Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş au recurs la ‘metode securiste’, prin chestionarea părinţilor elevilor cu privire la religie.

Liderul UDMR a precizat că s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii pentru a cere examinarea conduitei anchetatorilor în cazul anchetei, mai ales că părinţii au fost chestionaţi cu privire la religia copiilor lor, fapt pe care nu şi-l permitea nici Securitatea în perioada comunistă.

‘Nu este treaba procurorului ce religie au copiii, ce religii au părinţii. Nici Securitatea nu şi-a permis aşa ceva, sunt metode securiste! Este un abuz de putere din partea procurorului, este o încercare de a intimida comunitatea şi părinţii şi de a cere, nu explicit, dar implicit, să nu mai meargă la această şcoală. Deci este o încercare de a desfiinţa această şcoală, fără o decizie a unui judecător, fără o decizie definitivă şi irevocabilă. Iarăşi este un lucru inacceptabil, într-un stat de drept nicio persoană fizică, niciun cetăţean nu poate accepta aşa ceva şi de aceea am cerut prin solicitarea trimisă la Consiliul Superior al Magistraturii o verificare a Inspecţiei Juridice, fiindcă din punctul nostru de vedere – am vorbit şi cu avocaţi – este o încălcare gravă a metodologiei şi a legislaţiei. Metode securiste! Mai mult, procurorul spune că dacă elevii rămân acolo peste un an sau peste doi nu li se vor recunoaşte anii care au fost parcurşi în acest liceu şi de fapt rămân fără documente oficiale că au terminat şcoala, că au fost înscrişi în liceu. Din acest punct de vedere vă spun că lucrurile au scăpat de sub orice control şi nu ştim care este scopul celor care fac aşa ceva. Şi nu mă refer doar la DNA, ci la tot ce se întâmplă în instituţiile locale’, a declarat Kelemen Hunor.

El a spus că nu există, în acest moment, posibilitatea de încriere a copiilor în clasele 0, a V-a şi a IX-a pentru anul şcolar 2017-2018, fiindcă Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş nu a acceptat ca această instituţie să fie înscrisă în reţeaua şcolară.

‘Avem şi adresa semnată de inspectorul şcolar general, în care face referire la o anchetă în curs, e vorba de DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, spunând că nu se pot accepta dosarele de înscriere fiindcă există o cercetare penală. Orice decizie irevocabilă, definitivă, luată de o instanţă trebuie acceptată şi trebuie pusă în aplicare în orice sistem politic, dar până când nu există o decizie definitivă nu se poate accepta ca într-un stat de drept ca printr-o anchetă a unui procuror se poate desfiinţa o şcoală. Nu ancheta procurorului stabileşte dacă a funcţionat sau funcţionează legal, dacă au existat greşeli administrative sau de altă natură în perioada înfiinţării liceului, ci printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă se poate accepta într-un stat de drept că printr-o anchetă a procurorilor se poate desfiinţa o şcoală. (…) Este o problemă foarte, foarte serioasă, este de fapt o antepronunţare, parcă cineva ar şti că urmează o astfel de decizie definitivă din partea judecătorilor’, a susţinut Kelemen.

Preşedintele UDMR a afirmat că este o situaţie inacceptabilă şi că, săptămâna trecută, a făcut o informare pe tema respectivă şi administraţiei prezidenţiale.

‘Am avut o discuţie şi cu domnul preşedinte, în decembrie, acum am trimis această informare, dar sunt convins, ştiu că a fost informat domnul preşedinte despre această situaţie’, a precizat acesta.

Kelemen Hunor susţine că procurorii DNA au chemat la audieri în mod abuziv mai mulţi părinţi ai căror copii învaţă la Liceul Romano-catolic, fapt considerat inacceptabil, întrucât părinţii nu au alte raporturi juridice sau de altă natură cu instituţia de învăţământ, în afară de prezenţa copiilor în această şcoală.

Preşedintele UDMR Mureş, Peter Ferenc, a arătat că situaţia a devenit tensionată la Târgu Mureş din cauza problemelor de la Liceul Romano-Catolic şi că cel mai important este acum detensionarea acestei situaţii, fiindcă nu crede că există posibilitatea ca înfiinţarea unei şcoli să fie un act de corupţie.

Senatorul Novak Csaba Zoltan a menţionat, la rândul său, că Uniunea va fi alături de părinţii elevilor şi le va pune la dispoziţie asistenţă juridică pentru a deschide acţiuni în instanţă.

#MuresStiri #mures #TirguMures #Marosvasarhely #TarguMures #RO #romania #Ardeal #share

Sursa:agerpres.ro