Carnea de porc este cu mult mai scumpă anul acesta de Sărbători, ca urmare a faptului că pe piaţa europeană există un deficit major de carne, din cauza PPA-Pesta Porcina Africană, iar moneda naţională s-a depreciat în ultima perioadă.

„Ne confruntăm cu o criză a cărnii de porc. Pesta porcină a devastat China şi Asia, astfel că UE exportă masiv în această regiune. Acest lucru a făcut ca, de la începutul anului, preţul cărnii de porc în Europa să crească cu 30%”, a precizat Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii.

Conform datelor oficiale, peste 500.000 de porci au fost sacrificați din cauza focarelor de pestă porcină africană, inclusiv în România.

La aceasta se adaugă şi deprecierea leului din ultima perioadă, a continuat ea.

Reprezentanta Asociaţiei Române a Cărnii a recomandat consumatorilor să cumpere carne doar din unităţile autorizate, precum hipermarketuri, măcelării şi magazine verificate de ANPC şi de direcţiile sanitar-veterinare, pentru a fi siguri de calitatea acesteia.

Sursa: protv.ro/ Foto: colaj arhiva