Va reamintim ca ieri, 11 noiembrie 2019, a avut loc un incendiu la Sectia de amoniac din cadru combinatului Azomures, fara victime de aceasta data. Astăzi, va prezentam scrisoarea unei cititoare care descrie și momentele dinaintea incidentului.

“În noaptea de 10 spre 11 noiembrie, la ora 5:15 sunetul foarte tare de la Combinatul efectiv m-a trezit, cu toate că am geamuri termopane, care izolează foarte bine fonic, nici traficul normal nu se aude în casă! La ora 8, încă tot suna tare, un pic mai încet, dar la biroul meu, la aprox. 2 km de combinat, era deranjant de tare.

Ne-am obișnuit deja cu Combinatul nostru, fără amoniac aerul nici nu ne cade bine. Ne urcăm pe Scaunul Domnului, și cu mândrie arătăm prietenilor fumul combinatului, că, uite, acolo este orașul nostru! Venind dinspre Cluj, se vede deja fumul cunoscut de la căteva zeci de km. În ultimii ani totuși se simte un pic de schimbare, cel puțin ceața nu mai are miros puternic de urină. În copilărie am crezut că asta-i mirosul normal a ceții.

De obicei fumurile mirositoare și zgomotoase sunt evacuate în cursul nopții, când nu vede nimeni fumul, și nu aude nimeni. Am lucrat mult în ture de noapte în apropierea combinatului, de multe ori ajungeam acasă cu dureri de cap, din cauza zgomotului încontinuu și/sau gazelor evacuate. Nici nu vreau să-mi închipui cum e să lucrezi acolo, sau să stai în Mureșeni Sat, și să dormi în acest zgomot în fiecare noapte.

Degeaba trimitem reclamații la Garda de mediu, fiindcă răspunsul standard este ”că totul este în limitele normale”. Cum poate fi normal un zgomot care mă trezește în toiul nopții în cartierul Tudor, la 5-6 km de combinat?!?

Ne-am obișnuit că Azomureșul ne omoară încet, dar măcar să ne lase să dormim noaptea! 

Zgomotul de la combinat nu intră la ”tulburare de liniște”? Dacă era să dau cu aspiratorul, sigur mă amenda poliția, dar acest zgomot era mult mai puternic față de un aspirator!

Un locuitor, care dorește să doarme în LINIȘTE.”

La final, va prezentam singurul comunicat emis de Azomures, în urma acestui grav incident (N.r. – considerăm extrem de grav orice incendiu din incinta combinatului), în care ne anunta ca “totul e OK”:

“În urmă cu puțin timp pe platforma Azomureș a fost semnalat un incendiu la una dintre instalații. Imediat a intervenit detașamentul privat de pompieri, iar incediul a fost lichidat. A fost solicitat conform procedurilor și sprijinul ISU. Cele două echipe evaluează acum situația și se asigură că totul este sub control. Angajații secției sunt în siguranță, la fel ca toți colegii noștri de pe platformă. Nu există niciun pericol pentru comunitatea din afara platformei.” a comunicat Azomures.

Încheiem făcând haz de necaz, daca tot  “am avut noroc” de data asta. Colajul a foat postat de Primăria Munikipiului Tirgu Mures:

MS / Foto: colaj arhiva