Înainte ca zidurile vechi de şapte secole să se ruineze, autorităţile au obţinut fonduri europene din care vor reconstrui totul. Speră astfel ca localitatea, cunoscută datorită Prințului Charles să devină, în cel mult doi ani, o zonă turistică atractivă pentru români şi străini.

Prinţul Charles a vizitat Saschizul de mai multe ori. A avut curiozitatea să vadă şi zidurile cetăţii ridicate de saşi în secolul al XIV lea.

Şi chiar a spus că dacă ar fi renovată, cetatea va fi ca un magnet pentru turişti.

Autorităţile locale au făcut demersuri în acest sens şi au reuşit să obţină 8,5 milioane de lei, bani europeni ca să restaureze cetatea

Ovidiu Şoaită, primarul comunei Saschiz: Prin acest contract de finanţare vrem să restaurăm întreg obiectivul, să facem o restaurare corespunzătoare, să fie un punct de atractie pt toţi turiştii din zonă.

Chiar dacă cetatea este în paragină ea atrage şi acum, turişti din toate colţurile lumii.

Şi turiştii din România vin să vadă vechea cetate. Unii sunt atraşi de arhitectura cetăţii, alţii de peisaj.

Odată cu renovarea cetăţii, localnicii spera să intre cu adevărat în circuitul turistic. Meşterii populari din zonă abia aşteaptă să le arate turiştilor tradiţia moştenită din generaţie în generaţie.

Cetatea Ţărănească din Mureş este inclusă în patrimoniul UNESCO, alături de Biserică fortificată din Saschiz. Lucrările de renovare au început în iunie şi vor dura 30 de luni.

Sursa: observator.tv/ Foto: captura video