Mai multe persoane, inclusiv femei însărcinate, din patru localităţi de pe Valea Sebeşului au fost surprinse, sâmbătă seara, de o viitură, fiind salvate de către echipajele ISU Alba si de aproape 100 de pompieri din judeţele Braşov, Cluj, Hunedoara, Mureş şi Sibiu.

În zona de sud a judeţului Alba, aflată sub cod portocaliu, s-a format o viitură din cauza scurgerilor de pe versanţi, care a afectat localităţile Sebeşel, Pianu de Sus, Săliştea, Răchita şi Câlnic. Populaţia din această zonă a fost alertată inclusiv prin intermediul sistemului RoAlert.

“Mai multe persoane au fost surprinse de viitură, fiind salvate de către echipajele ISU şi autorităţile locale. De asemenea, apa a inundat gospodăriile cetăţenilor. Pompierii depun eforturi susţinute pentru evacuarea apei din gospodării şi deblocarea canalelor de scurgere. Întrucât intervenţia pompierilor se realizează cu dificultate, IGSU a dispus suplimentarea efectivelor care acţionează pentru salvarea persoanelor şi înlăturarea urmărilor inundaţiilor cu forţe de la inspectoratele din judeţele învecinate. Aproape 100 de pompieri din judeţele Braşov, Cluj, Hunedoara, Sibiu şi Mureş au fost trimişi în sprijinul salvatorilor din Alba”, a transmis ISU Alba.

Astfel, în Pianu de Sus au fost salvate 11 persoane, în Sebeşel s-a acţionat pentru salvarea a patru persoane aflate într-un autoturism luat de apă, în Răchita au fost salvate trei persoane, dintre care două gravide şi un minor, iar în Săliştea, trei persoane.

Nivelul apelor în cele patru localităţi este în scădere, însă sunt în desfăşurare acţiuni de intervenţie pentru identificarea altor persoane aflate în nevoie.

În Câlnic sunt, de asemenea, apeluri prin 112 privind formarea unei viituri, a transmis ISU Alba.