Proiectul privind dotarea cu GPS a mașinilor care transportă lemn, bun pentru transporturile mari, spune directorul tehnic al Direcției Silvice Mureș, Călin Puchianu.

Acesta e de acord că măsura e bună la transporturile mari, însă nu toate mașinile mici, care fac transporturi ocazionale pentru populație, au GPS:

“Dacă e vorba de trasnsporturile mari, e în regulă. Problema se pune la mașinile care transportă lemn pentru populație, cantități mici și care nu sunt folosite 100% la transportul de lemn. Pentru că cine cumpără un metru ster de lemn, își găsește un transportator de ocazie, care nu are GPS pe mașină. Probabil că se va discuta, acuma fiind un proiect de lege nu știu în ce măsură va ieși la final pentru că nu pot să impun ca, dacă cineva cumpără doi metri steri de lemn, sî apeleze să apeleze la un transportator mare.” a declarat pentru RTM, Călin Puchianu.

Programul se află acum în perioada de testare şi va fi introdus până la sfârşitul acestui an.
Potrivit statisticilor oficiale din România, cantitatea de lemn tăiat ilegal de pe teritoriul ţării noastre s-a dublat în perioada 2013-2018, comparativ cu ciclul anterior de cinci ani, ajungând de la 9 milioane la peste 20 de milioane de metri cubi.

Sursa: RTM /  Foto: colaj