Începem dimineata cu o veste buna…

“Azi au apărut primele două flori de bujor, așa că mă bucur să dau startul unui nou sezon în care vom admira aceste minunății ale naturii.” scrie Ciprian Cenan, administratorul rezervației.

În week-end-ul ce urmează vor fi mai puține flori, dar se vor înmulți de săptămâna viitoare! Vă rugăm insistent să respectați locul, marcajele și în special bujorii. Mulțumim!, mai transmite acesta.

Bujorul, plantă de o frumusețe deosebită, plină de semnificații în folclorul românesc, a inspirat, de-a lungul timpului, operele a numeroși artiști, el fiind prezent nu doar în literatură, ci și în pictură sau în motivele tradiționale ale portului popular.

Primele semnalări despre bujorul de stepă de la Zau de Câmpie au fost făcute în anul 1846, când floarea a fost prezentată la Viena, într-un ierbar, cu ocazia prezentării florei Transilvaniei.

Rezervația mureșeană este situată la 5 kilometri de centrul comunei Zau de Câmpie și a fost înființată în 1932 de academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul școlii românești de botanică, iar suprafața inițială era de 2,5 hectare. Persoana care a salvat bujorul de stepă de la dispariție și a extins suprafața rezervației la 3,5 hectare, în timpul celui de-al doilea Război Mondial, este regretatul Marcu Sâncrăianu, din Zau de Câmpie.

MS / Foto: Ciprian Cenan