La recomandarea ministrului Sănătăţii, vineri se închid toate şcolile din România.

S-a ajuns în această situaţie, după ce 34 de români au fost ucişi de gripă, iar responsabilii confirmă că şi ultima săptămână a fost una epidemică, după ce numărul celor care au făcut infecţii respiratorii a cresut cu 20 de procente.

Ministerul Sănătăţii a informat, miercuri, Ministerul Educaţiei Naţionale despre situaţia prinvind evoluţia infecţiilor gripale şi despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripa, care constă în suspendarea cursurilor şcolare pentru data de 25 ianuarie 2019. Această măsură a fost aprobată printr-un ordin al ministrului Educaţiei Naţionale.

Specialişti au declarat a doua săptămână cu caracter epidemic. Conform raportărilor INSP, săptămâna 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic,la fel ca şi săptămâna anterioară acesteia.

Numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat. Conform specialiştilor, dacă şi cea de a treia săptămână consecutiv îşi va menţine caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă.

Astfel, dat fiind că 24 ianuarie este declarată ofical zi liberă, timp de 4 zile, copiii vor putea evita expunerea în colectivităţi.

Recomandări privind evitarea îmbolnăvirii cu gripă:

– Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripă şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare; –  Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; – Respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului); – Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului; – Purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical; –  Continuarea vaccinării antigripale.

Sursa: ProTv.ro