Potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară ASF, modificările tarifelor de referință estimate pentru fiecare segment de risc sunt generate, în principal, de evoluția daunalității în perioadele de referință luate în considerare în cadrul celor două exerciții de calcul.

Astfel tarifele de referinţă în 2019 se estimează ca vor creste cu circa 10%. Neîncheierea asigurării auto obligatorii RCA poate duce la o amendă de până la 2.000 de lei și la reținerea certificatului de înmatriculare, până la momentul prezentării documentului privind încheierea asigurării.

Tot din acest an se aplică noi reguli pentru poliţele de asigurare auto RCA. Între acestea: introducerea decontării directe, serviciu care îi permite unui păgubit să-şi repare maşina pe propria asigurare, urmând ca firma sa de asigurări să recupereze prejudiciul de la asigurătorul şoferului vinovat.

Acest mecanism nou, care este opţional, poate funcţiona numai dacă se îndeplinesc simultan trei condiţii, a explicat Sorin Greceanu, director în cadrul Biroului Asigurătorilor Auto din România.

„Dacă nu sunt vinovat de dauna respectivă, sunt doar două maşini implicate, ambele din România, ambele asigurate şi sunt doar daune materiale, pot să mă adresez propriului meu asigurător RCA pentru lichidarea acestei daune, pentru obţinerea despăgubirii, după care asigurătorul meu – se presupune că eu l-am ales, da?, am încredere în el – se ocupă de o recuperare a banilor de la asigurătorul RCA al vinovatului”, spune Greceanu.

O altă noutate este posibilitatea transferării cazierului bonus-malus la noua maşină. Această măsură îi permite unui şofer care nu a produs accidente să beneficieze de o reducere substanţială la încheierea unei poliţe RCA pentru o altă maşină.