O parte s-au intors deja inapoi, dupa ce iar au bătut, au jefuit şi au încercat să violeze! Nastase si Becali ar putea primi si bani…

2018 este anul în care porţile închisorilor s-au deschis larg pentru deţinuţii care au stat înghesuiţi în celule! Peste 9.000 de persoane au fost eliberate înainte de termen, în baza recursului compensatoriu. Vorbim despre legea data de PSD care le dă şase zile de libertate la fiecare 30 de zile petrecute în condiţii improprii. O bună parte dintre ei s-au întors în celule la scurt timp după ce au ieşit! Au bătut, au jefuit şi au încercat să violeze – adică exact aceleaşi lucruri pentru care au fost trimişi înainte la închisoare.

Anul acesta peste 9.000 de deţinuţi au fost puși în libertate în baza Legii recursului compensatoriu susținută cu vehemență de Tudorel Toader. Rata de recidivă se ridică la 70% în închisorile din țară. Comparativ cu anul anterior, în 2018 numărul a patru tipuri de infracţiuni grave a crescut îngrijorător. Vorbim despre aproape 3.000 de noi fapte de tentativă de omor, viol, lovituri mortale şi loviri sau alte violenţe.

Cei care ar trebui să-i supravegheze, mai exact consilierii de probaţiune, au ieșit anul acesta în stradă, revoltați că sunt prea puțini în comparaţie cu numărul deținuților eliberați condiționat. Sunt puţin peste 500 și au avut de supravegheat peste 100.000 de persoane, adică un specialist la 200 de foşti condamnaţi.

Statul s-a gândit inclusiv să le dea bani deţinuţilor care au stat în condiţii mizere din 2012 incoace şi care nu au beneficiat de legea Recursului Compensatoriu pentru că au fost eliberaţi mai înainte.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: Avem exemplele altor state, Ungaria, Italia care au dat și 5 euro pe zi de detenție necorespunzătoare.

Sindicaliştii spun că sumele se ridică la câteva mii de euro pentru fiecare lună de detenţie în condiţii improprii.

Sorin Dumitraşcu, președinte FSANP: A propune despăgubiri sau premii pentru infractori mi se pare şi imoral şi inoportun la momentul acesta.

Dacă legea va intra în vigoare, bani de la stat pentru condiţiile rele din penitenciare ar putea primi inclusiv fostul premier Adrian Năstase, fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu şi George Becali.

Sursa: digi24.ro / Foto: colaj