Au fost alese din peste 1.000 de vinuri de la peste 80 de crame locale…

Pentru a duce vinurile româneşti dincolo de graniţe şi pentru a promova licorile locale peste hotare, compania franceză Gault & Millau a lansat un prim Ghid – “2019 Ghid de vinuri româneşti”.

Gault & Millau este în lumea gastronomică o etichetă similară numelui Michelin. Compania lansează ghiduri atât pentru restaurante, dar şi pentru vinuri, ciocolată sau rom, în funcţie de specificul pieţei pe care activează. În România grupul a intrat în acest an şi a lansat atât ediţia celor mai importante restaurante, cât şi un ghid al vinurilor româneşti.

Pentru ghidul vinurilor româneşti, Gault & Millau a pornit de la peste 1.000 de vinuri de la peste 80 de crame locale. În final au fost selectate 219 etichete pentru degustare, iar din echipa responsabilă cu notarea au făcut parte cinci experţi – români şi străini – dintre care doi master of wine şi un master sommelier. În final, au fost incluse în Ghid 152 de vinuri de la 63 de crame.

Au fost incluse în Ghid vinurile care au primit peste 80 de puncte, cele evaluate între 80 şi 83 de puncte fiind considerate POP, vinuri tinere, cu un preţ de sub 10 euro. Punctajul maxim obţinut de un vin local a fost de 94 de puncte.

Judetul Mures este reprezentat la varful clasamentului de doua soiuri de vin:

Cel mai bun vin dulce: Transylvanian Ice Wine 2016 – Liliac (93 de puncte) – amb Wine Company SRL, Batoș, Județul Mureș, România

Cel mai bun vin alb din soiuri locale: Diamant 2016 – Villa Vinea (89 de puncte) – Mures – CASTEL VINUM S.R.L – Sat Mica, Nr. 243, Jud. Mureș

Sursa: da.zf.ro