Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae, de care se leagă tradiţia oferirii de daruri copiilor. Aproximativ 800.000 de români îşi serbează astăzi onomastica.

Sfântul Nicolae a fost episcop, la începutul secolului al IV-lea, în Mira, cetate din ţinutul Liciei, pe teritoriul Turciei de astăzi. Era foarte generos. Îi ajuta pe cei care aveau nevoie într-un mod discret. Făcea în aşa fel ca cel ajutat să nu ştie de unde i-a venit ajutorul. De aici şi tradiţia ca Moş Nicolae să fie aşteptat de copii să le lase daruri în încălţăminte, în dimineaţa de 6 decembrie.

Generosul Nicolae a fost şi intransigent cu ereticii din vremea lui, a participat la primul Sinod Ecumenic, din anul 325. A rămas consemnat că Nicolae l-a pălmuit în timpul Sinodului pe ereticul Arie, care susţinea cu încăpăţânare concepţia teologică greşită.

Moaştele Sfântului Nicolae se păstrează la Bari în Italia, iar la noi în ţară mâna Sfântului Nicolae se găseşte, din secolul al XVI-lea, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti

Sursa: RRA /  Foto: colaj