Ieri seara, la Cercul Militar National au fost prezentate propunerile pentru noile uniforme de oraş ale militarilor din Forţele Aeriene şi Forțele Terestre. Aceste modele sunt propuse pro bono de către designerul Alexandru Ciucu.

Un element de noutate in uniformele armatei romane este adus de faptul ca gradele nu mai sunt diferentiate cromatic in functie de arma. Ele au fond maro inchis pentru toate fortele terestre si fond bleu pentru toate fortele aeriene.

Prin toate aceste elemente, prin croială şi prin materialul de bază utilizat, noua uniforma de oras îşi propune să îmbunătăţească toate caracteristicile referitoare la aspect, durabilitate şi confort ale modelelor precedente. Tesatura propusa este un amestec de lana merinos si cordura. Cordura este o fibra sintetica, de inalta tehnologie, special creata pentru a oferi o rezistenta mai mare la actiunea factorilor mecanici – frecare, rupere – dar si a celor de natura chimica (stabilitate superioara a culorii la expunere solara sau la contactul cu diversi detergenti sau compusi chimici).

In functie de specificul fiecarei categorii de forte ale armatei, culorile noilor uniforme sunt urmatoarele:

Fortele terestre: fond bej cu vipusca bej pentru soldati si subofiteri si fond bej cu vipusca maro inchis pentru ofiteri si generali. Pentru o rezistenta mai mare la murdarire, in cazul fortelor terestre exista pentru toate gradele si varianta pantalonului sau fustei de culoare maro inchis. Acestea se pot folosi doar in timpul serviciului, nu pe strada si nu la ceremonii.

Fortele aeriene: fond albastru inchis cu vipusca albastru inchis pentru soldati si subofiteri si fond albastru inchis cu vipusca bleu pentru ofiteri si generali

Atat pentru militarii din forţele terestre cat şi pentru militarii din forţele aeriene, uniforma prezintă aceeaşi linie a croielii si aceleasi elemente de constructie, difera doar culoarea si unele detalii de diferentiere ierarhica.

Sursa: mapn.ro / Foto: Bogdan Pantilimon