În perioada 02-12.11.2018, agenţii Biroului de Siguranţă Rutieră au controlat modul de respectare a legislaţiei rutiere de către conducătorii vehiculelor cu tracţiune animală, pe mai multe străzi din municipiul Tîrgu Mureş, în urma acestor acţiuni constatându-se următoarele:
– mulţi căruţaşi nu respectă semnificaţia indicatoarelor rutiere „Accesul interzis vehiculelor cu tracţiune animală”, fiind surprinşi în diferite zone, inclusiv pe unele străzi adiacente centrului;
– în majoritatea situaţiilor, de la lăsarea serii până în zorii zilei, au fost găsite în trafic căruţe neechipate corespunzător, fără a avea dispozitive cu lumină albă sau galbenă la partea din faţă, iar la partea din spate dispozitiv de lumină roşie, amplasat pe partea laterală stângă;
– conducătorii acestor vehicule nu purtau îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante pe timpul nopţii.

Aceste abateri, pun în pericol participanţii la traficul rutier, existând posibilitatea iminentă de producere a unor accidente cu urmări grave. Rezultatele acţiunilor menţionate s-au concretizat în aplicarea a 8 avertismente, 6 amenzi în valoare de 6.505 lei şi 30 recomandări privind respectarea legii.

Pentru evitarea acestor situaţii, căruţaşii trebuie să respecte prevederile art. 71, alin. 1 din OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, în care se stipulează că „sunt interzise accesul şi deplasarea vehiculelor cu tracţiune animală, a animalelor de povară, de tracţiune sau călărie, precum şi a animalelor izolate sau în turmă, pe drumurile naţionale, în municipii şi pe drumurile la începutul cărora există indicatoare rutiere de interzicere a accesului”. Fapta respectivă este sancţionată de art. 102, alin. 1, pct. 16 din Ordonanţa susmenţionată cu 9-20 puncte amendă.

De asemenea, căruţaşii trebuie să circule pe traseele stabilite prin Hotărârea Consiliului Local Tîrgu Mureş nr. 86/04.09.2008, care sunt următoarele:

TRASEUL NR. I – VALEA RECE
– drum sonde gaz;
– drum de căruţe pe liziera pădurii;
– str. Sudului;
– str. Dealului;
– str. Dezrobirii (vest) şi retur.

TRASEUL NR. II – MUREŞENI VEST:
– str. Libertăţii;
– str. Barajului;
– spre Sîncraiu de Mureş;
– târgul de cai.

TRASEUL NR. III – UNIRII:
– str. Mărului;
– str. Ceangăilor;
– str. Cetinei;
– Sîncraiu de Mureş;
– târgul de cai.

Sursa: Poliția Locală Tîrgu Mureș