Clienții le pot returna și vor primi banii înapoi…

Inspectorii sanitar-veterinari au ridicat toate legumele și fructele congelate cu suspiciuni din peste 100 de unități alimentare de pe raza județului Mureș.

Măsura a fost luată mai mult din motive de siguranță a consumatorilor, neexistând informații că acestea ar fi contaminate, a declarat pentru RTM directorul DSV Mureș, Kincses Sandor:

“În județul Mureș, toate produsele au fost retrase de pe piață. Ni s-a trimis o listă pe care erau peste 100 de unități – restaurant, supermarketuri, magazine – colegii au făcut verificările și au retras produsele existente. Acuma cantitățile nu pot să vi le spun pentru că nu s-a terminat acțiunea, care a început de vineri, săptămâna trecută, și săptămâna aceasta se finalizează.”

Mai multe lanţuri de mari magazine din ţară le cer clienţilor să returneze fructele şi legumele congelate, pe fondul alertei europene privind contaminarea cu #bacteria #Listeria care a dus deja la moartea a 9 oameni.
Lista supermarketurilor şi a produselor ce ar trebui aduse înapoi în magazine se află pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare la secţiunea retragere produse alimentare.
În județele din centrul țării nu s-au găsit produse contaminate, spune directorul Comisariatului Regional de Protecția Consumatorului Brașov, Sorin Susanu :

“Periodic prelevăm probe analizate, pentru a ne convinge că respectă toți parametri legali. În ultima perioadă au existat anumite probleme referitoare la modul de informare și etichetare a unor produse alimentare. Dar nu am fost puși în situații grave care pună în pericol sănătatea și integritatea consumatorilor. Verificăm în mod amănunțit aspectele care au apărut în spațiul public, petru a ne convinge că nu există niciul fel de pericol. ”

Nici la Direcția de Sănătate Publică Mureș nu au existat raportări de toixiinfecții alimentare cauzate de consumul fructelor sau legumelor congelate contaminate, a asigurat directorul adjunct Iuliu Moldovan:

“La noi nu au fost cazuri raportate de toxiinfecție alimentară sau alte afecțiuni, legate de consumul acester legume și fructe congelate. La noi, dacă era cazul, se raportau infecțiile sau consecințele consumului.”

Directorul InfoCons, Sorin Mierlă, speră ca autoritățile să-și facă treaba, și mai ales, să facă publice controalele :

“Pe mine mă interesează să văd că s-a controlat firma X, s-a dat sau nu s-a dat amendă, produsul Y a fost sau nu a fost controlat, pe modelul vest european, în care să putem avem această listă la dispozițiea consumkatorului, ca și noi sî putem sancționa astfel de practice. Pe cealaltă parte, dacă autoritatea ne dă un comunicat că a făcut 100 de controale și a dat amenzi de 10.000 de lei, nu știm nici cui, nici pentru ceși nici de ce. Aceste controale trebuie făcute la raft și să facă aceste analize publice, findc până la urmă omul de unde să știe că s-a îmbolnăvit de la mazăre sau fructe congelate, că nu s-a spălat pe mâini sau mai știu eu ce.”

Mai multe lanţuri de supermarketuri din țară și-au anunțat clienții să returneze unele dintre produsele congelate cumpărate, după ce #ANSVSA a anunțat că a fost notificată oficial că și România ar putea fi printre țările afectate de produsele contaminate cu bacteria ce a provocat deja nouă decese în Europa.

Este vorba de mazăre, fasole, porumb, spanac, amestec Mexican. Clienții pot returna produsele, pentru care vor primi banii înapoi, chiar și fără prezentarea bonului fiscal.

Sursa: Valeriu Russu – RTM