Primaria Tirgu Mures a devenit proprietarul terenului pe care se afla arenele de tenis si a somat firma care le-a detinut, printr-o dispozitie de primar, sa le darame in termen de 10 zile. Patronul firmei care detine balonul ce acopera terenurile, Radu Pescar, spune ca va da in judecata primaria Tirgu Mures.

Oare incasarea “fara bon” – la cluburile primariei – sa fie principalul motiv?!

Asa procedeaza primarul inculpat Dorin Florea cu toate bunurile care trec in proprietatea primariei: LE LASA IN PARAGINA! De exemplu Stadionul Municipal Tirgu Mures, primit si lasat in paragina, probabil pentru interesul din afacerea stadionului Siletina, proprietatea lui Claudiu Maior, caz judecat dupa interventia DNA. La fel procedeaza si in cazul acestor terenuri de tenis, primite si lasate in paragina, probabil pentru interesul afacerii terenurilor primariei din complexul Weekend unde, se pare, incasarea cotizatiilor se face direct in buzunarele unora.

Un alt motiv ar fi implicarea in aceasta afacere a bunului prieten al executivului primariei Tirgu Mures, Doru Borsan, acesta din urma avand relatii de afaceri sau de alte aranjamente, de multa vreme cu primaria Tirgu Mures, incepand cu instalarea sotiei in functia de director la Casa Tineretului si pana la folosirea firmei Energoplus pentru extrem de multe lucrari comandate de primarie.

In ce priveste legatura dintre Doru Borsan si tenis, aceasta vine din finantarea deja de catre primarie a unui club de tenis detinut de Borsan, Clubul Nova Vita, dar necunoscut in lumea tenisului.

Jucatorii de tenis din Tirgu Mures se revolta…

Cel mai bine explica cazul terenurilor de tenis la care facem referire, jucatorii care au depus un memoriu la primaria Tirgu Mures si pe care il redam in randurile de mai jos.

MEMORIU CATRE PRIMARIA ORASULUI TARGU-MURES

IN ATENTIA DOMNULUI PRIMAR DORIN FLOREA

Domnule Primar, colectivul jucatorilor de tenis din Targu Mures, uniti in protestul impotriva distrugerii activitatii sportive de la terenurile de tenis din Parcul Municipal, langa Clubul Muresul (numita in continuare Baza Muresul in acest material), va aduce la cunostiinta unele aspecte, pe care credem ca nu le cunoasteti, precum vor sa fie informati despre unele decizii si actiuni ale primariei, ale caror motivatii nu le cunoastem. In prezent depunem o lista cu protestatarii de la momentul actual, urmand  ca lista sa fie completata cu alti cetateni, platitori de taxe ai orasului Targu Mures, care au nelamuriri in legatura cu deciziile si actiunile Primariei.

In acest sens dorim sa va instiintam ca am pornit demersurile pentru formarea unui ONG, cu care sa putem interveni institutional. Pana atunci, dorim la capitolul informare, sa va aducem la cunostinta, ca baza de tenis Muresul functioneaza de 10 ani, cu perioade de intreruperi, datorate functionarii patinoarului din vecinatate si mai apoi deschiderii santierului pentru constructia patinoarului nou, cand a fost predate amplasamentul constructorului, care nu a acceptat accesul persoanelor straine in santier. In realitate putem sa va informam ca aceasta inchidere care ne-a afectat a convenit si proprietarului balonului datorita faptului ca in acea perioada balonul era incalzit pe gaz metan iar costurile incalzirii erau mult peste posibilitatile de incasare ale balonului.

Proprietarul, o societate pe actiuni, nu era dispus sa piarda pentru sustinerea activitatii de tenis sume mai mari de 5000, 00 euro pe luna. In perioada in care baza de tenis nu a putut functiona, din cauza restrictiei accesului publicului la balon, proprietarul bazei a proiectat si executat un sistem inovativ, nemaintalnit la alte baze de tenis, de inclazire cu deseuri si lemn de foc care a redus costurile de incalzire la 20% din costurile initiale pe gaz. In acest fel, proprietarul a reusit sa asigure cel mai mic pret din tara pentru jucatorii de tenis, combinat cu cele mai bune conditii de temperature si  lumina, deoarece o parte din banii economisiti au fost cheltuiti pe curentul pentru iluminat, instalandu-se suplimentar 16 lampi halogen de 3 KW.

In concluzie : vrem sa va aducem la cunostinta ca suntem foarte multumiti de conditiile pe care le avem la baza de tenis Muresul cu caldura, lumina, vestiare, cei mai buni antrenori de tenis din zona si cel mai mic pret din Romania. Preturile sunt 40,00 RON/ora pana la ora 17.00 si 50,00RON / ora dupa ora 17.00.Pentru copii pretul este de 2000,00RON/luna pentru un teren (care a fost intotdeauna rezervat copiilor) in conditiile in care costul proprietarului cu 1 teren este de 8000,00 RON /luna ( cu incalzire pe deseuri si lemne) . Daca incalzirea balonului ar fi pe gaz metan, costurile ar fi de 25000,00 – 30000,00 RON /teren, respectiv  75000,00 RON – 90000,00 RON pentru tot balonul. In conditiile in care Primaria ar construi un balon similar, incalzit pe gaz metan, si ar percepe aceleasi tarife, pe care le are balonul de la Baza de tenis Muresul, activitatea ar trebui asigurata printr-o subventie de 70000,00RON / luna din bugetul local. Primaria poate verifica aceste costuri deoarece are un balon similar la complexul Weekend, cu dimensiunile de 36m x 58m cu o inaltime de 8m, facut special pentru bazinele de innot.  Balonul de la baza de tenis Muresul este de 34m x 53m cu inaltimea de 12,5m , facut special pentru terenurile de tenis. Datorita inaltimii bolonului pentru tenis, este nevoie de mai multa caldura si nu  se poate folosi balon cu inaltime mai mica la tenis, deoarece este norma A.T.P. Daca nu are inaltimea standard nu se pot organiza competitii si nu se poate juca tenis in conditii normale. In balonul de la baza de tenis Muresul s-au organizat multe competitii inclusiv turnee international ATP de gradul 5.

In legatura cu tarifele si conditiile create pentru tenis vrem sa va informam urmatoarele : Primaria detine cea mai frumoasa baza de tenis din oras, cu traditie, la complexul Weekend, unde, din pacate, s-a facut o investitie considerabila din banii Primariei care mai mult a distrus decat a imbunatatit conditiile de joc, din punctul de vedere a jucatorilor de tenis.

Va rugam sa investigati aceasta investitie pentru ca ceea ce s-a intamplat acolo, sub controlul si interesul numitului Doru Borsan, este inadmisibil. Cu toate acestea, cu suprafetele de joc nereconditionate in urma investitiei, amatorii joaca vara datorita locatiei, complexul Weekend. Atat complexul de tenis cat si complexul Weekend sunt aglomerate toata ziua, iar tariful este de 35,00 RON/ora, un tarif exagerat pentru un teren in aer liber, in comparative cu 15,00RON/ora, din complexul de tenis Muresul, pe care doriti sa o demolati. In mod normal, dupa calculele noastre, baza de la Weekend ar trebui sa aduca Primariei, cu aceste tarife lacome, intre 30000,00 RON – 50000,00 RON / luna. Datorita faptului ca nici un jucator, dintre jucatorii din table anexa, care au jucat la Baza Primariei, nu a primit nici o dovada pe banii platiti, va rugam sa verificati daca aceste sume au intrat in caseria Primariei, sau in buzunare private dupa cum credem noi.

La baza Muresul , Primaria a trimis Politia sa verifice daca se elibereaza bonuri fiscale si s-a constat ca se dau, dar la Baza de la Weekend, va informam ca nu se dau si ne intrebam de ce nu a trimis primaria Politia, pentru ca acolo era pierderea directa a Primariei. Oare Primaria accepta ca banii incasati de la baza proprie sa intre in buzunare private ? Oare Primaria nu este interesata ca a platit o modernizare a unei baze care nu avea nevoie de modernizare, in urma careia suprafata de joc ( cel mai important lucru pentru un teren de tenis ) s-a deterioarat si nu s-a mai refacut ? A avut vreo eficienta si justificare aceasta modernizare ? pentru jucatorii de tenis din Targu Mures cu siguranta nu.  Pentru cel care a incasat banii cu siguranta DA. Ingrijorarea noastra, a jucatorilor de tenis, este ca veti face acelasi lucru, adica veti distruge o baza de tenis facuta pentru jucatorii de tenis cu multa truda, care ne satisfice din toate punctele de vedere, pentru a cheltui banii in folosul celor care vor construi o baza noua, pe bani publici, care ne va adduce tarife mari si un Doru Borsan care sa incaseze veniturile in folos propriu.

Am auzit de multe ori sintagma ,,costurile Primariei si veniturile noastre ,, care nu acceptam sa fie aplicata si in lumea tenisului. Ne vedem obligati sa va informam ca stim de la proprietar ca dl Doru Borsan a facut presiuni in repetate randuri pentru a I se vinde toata investitia facuta la baza Muresul, la un pret absolut derizoriu, afirmand ca in caz contrar baza se va demola. Din informatiile care circula printre jucatorii de tenis, am inteles ca Primaria vrea sa investeasca in baza de la Weekend, din nou, pentru a construi un balon nou, pentru Doru Borsan.

Dar balonul construit pentru Doru Borsan nu poate fi eficient daca exista balonul de la baza Muresul care are preturi extrem de mici pentru jucator, asa ca variantele ar fi urmatoarele:

1. cumpararea balonului de la Muresul de catre Doru Borsan la care Primaria este dispusa sa inchirieze terenul si schimbarea preturilor in folosul noului proprietar

2. demolarea balonului de la Muresul, cu tarifele mici, si construirea din banii Primariei a unui nou balon, care sa aiba tarife mari, ca la baza Weekend, gestionate precum veniturile actuale de la baza Weekend, adica sa multumeasca buzunarele private.

Pe de alta parte, am aflat cu totii, consternati, ca Primaria a finantat, cu o suma foare mare din bugetul local, si urmeaza sa mai finanteze si anul urmator, pe Doru Borsan, cu Clubul de tenis Nova Vita, un club de care nimeni nu stie in tenis, si care a fost pregatit sa ia banii in laboratoarele Primariei. Pentru noi, jucatorii de tenis, este revoltator si inacceptabil!Un club care ajuta copiii sa se formeze ca jucatori prin subventionarea activitatii an de an, care a avut rezultate, se doreste a fi demolat iar un club fantoma, facut in laboratoarele Primariei, primeste bani an de an.

Fiul domnului Doru Borsan a jucat zilnic la baza de tenis Muresul, gratuit, pentru ca se pregatea sa devina jucator de tenis si mai mult decat atat Doru Borsan a jucat si el gratuit pe motiv ca este reprezentantul Primariei. Daca Primaria are bani de subventionat tenisul, recomandam sa subventioneze un produs al bazei de tenis Muresul, care este singurul jucator cu puncte ATP din istoria Targu Muresului. Se numeste George Botezan, are 20 de ani si daca este sustinut acum, poate ajunge un jucator de mare performanta , onorant pentru orasul nostru.  Proprietarul bazei de tenis Muresul, precum si alti antreprenor, l au subventionat din bani privati, dar, avand in vedere costurile acestui sport de performanta, sumele nu sunt suficiente.

In concluzie, recomandam primarului :

– sa investigheze, in folosul Primariei si a tenisului de camp, toate afirmatiile grupului nostru.

– sa ajute baza de tenis Muresul sa poate subventiona in continuare tenisul muresean.- sa investeasca in baze noi, dar la costuri rezonabile pentru interesul tenisului si a sportului muresean.

– sa investeasca in baza Weekend, in cunostinta costurilor reale  pe care care le presupune functionarea unui balon cu inclazire pe gaz metan.

– La bazele de tenis a primarie, sa fie numita o administrare in consultare si sub supravegherea Asociatiei Jucatorilor de Tenis Mureseni, care se va forma in viitorul apropiat.

In incheiere, ne cerem scuze daca exprimarea noastra a fost pe alocuri prea directa, iar pe viitor va promitem implicarea noastra pentru o mai buna colaborare si dezvoltare, transparenta, a tenisului muresean.

MS / Foto: colaj