Se actioneaza la temperaturi de -21 de grade! Imagini spectaculoase din timpul cautarilor…

Ieri am prezentat in acest material ca – S-au reluat cautarile salvamontistului surprins de avalansa dupa ce a arborat steagul Romaniei! Timp de doua zile salvatorii montani din cinci judete (Suceava, Neamt, Sibiu, Bistrita si Mures) au derulat inca o actiune, poate ultima, de recuperare a salvatorului montan Sorin Liviu Pandelea, ingropat de avalansa din Calimani pe 1 Decembrie 2017.

Muntele ne-a intampinat cu o temperatura de -21 de grade si o cornisa amanintatore pe care cei doi observatori desemnati de Salvamont Suceava si Vatra Dornei au veghet-o timp de 7 ore dand dobada de o rezistenta fizica iesita din comun. Cu totii stiam ca in evntualitatea prabusirii cornisei, aveam cel mult 30 de secunde sa parasim zona si sa ne adapostim de avalansda ce avea sa cada peste noi. Totodata eram constienti ca nu toti vor reusi evacuarea de urgenta si de aceea misiunea a fost 100% voluntara si tot de aceea nu au fost acceptat nimeni fara echpament special (DVA, sonda ,lopata, ABS). S-au folosit toate tehnologiile si procedeele cunoscute de la saparea retelelor de gropi in zapada compacatata cu adancimi variind de la 3 la 5 m pana la sondari pe orizontala, caini special antrenati si dispozitive RECCO.

Chiar daca dimineata s-a stabilit undeva la 3-4 ore timpul maxim de expunere la frig, dupa 7 ore inca se mai lucra si numai noaptea a facut ca oamenii muntilor sa coboare tacuti si resemnati din acea vale a mortii strajuta de Piatrosul Calimanilor. Astazi s-a urcat din nou in Calimani pentru probabil o ultima incarcare. Prognoza arata ca un val de aer cald de altitudine va ajunge in zona inca din jurul orelor 13 iar riscul ruperii acelei cornise si declansarii avalansei face ca riscul sa nu mai fie acceptat. Urmeaza alte valuri de ninsori si probabil ca o sa trebuiasca sa astaptam primavara. 

Facem tot ce este cu putinta omeneste posibil pentru a inapoia trupul neinsufletit familiei. Poate ca muntele la iubit prea mult si vrea sa-l mai pastreze un timp…

Sursa: Salvamont NEAMT