Poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii   au derulat activităţi de informare în cadrul unor întâlniri cu elevii din cadrul Liceului Tehnologic „Avram Iancu” din municipiul Târgu-Mureş.

Problemele discutate au vizat atât riscurile descărcării neautorizate ale unor programe sau fişiere, al utilizării de programe fără licenţă, dar şi comportamentul ce trebuie adoptat astfel încât elevii să nu cadă în plasa infractorilor ce utilizează mediul online.

Şi pe această cale ţinem să amintim elevilor şi nu numai, câteva recomandări în sensul evitării victimizării în mediul virtual:
•    Nu descărcaţi şi nu instalaţi programe pirat sau pe care nu le cunoaşteţi, întrucât ele pot distruge date din calculatorul dvs.
•    Pentru protecţia computerului, scanaţi ataşamentele de e-mail înainte de a le deschide.
•    Puteţi oricând să vă opriţi din navigarea pe internet sau să refuzaţi continuarea unei discuţii pe chat, dacă s-a întâmplat ceva care nu v-a plăcut sau care v-a speriat.
•    Dacă primiţi e-mail-uri, fişiere, fotografii sau programe de instalare de la cineva pe care nu-l cunoaşteţi sau care vi se par suspecte, nu le deschideţi, ştergeţi-le imediat. Ele pot avea viruşi sau programe care pot citi date de pe calculatorul dvs. Cereţi ajutorul unei persoane specializate când observaţi că nu mai funcţionează normal computerul.
•    Atunci când utilizaţi camerele web, pentru siguranţa dvs., nu comunicaţi decât cu persoane de încredere.
•    Menţineţi permanent protecţia computerului şi folosiţi întotdeauna un program anti-virus actualizat. Pentru orice descărcaţi de pe internet, trebuie să se urmeze regula – salvare fişier, scanare conţinut şi apoi deschidere fişier.

Şi pentru a vă feri de probleme: Nu puneţi la dispoziţia altor persoane filme, muzică, jocuri sau programe de software într-o reţea de file-sharing sau pe un site, fără permisiunea celor care deţin drepturile asupra conţinutului, fiindcă vă puteţi găsi într-o situaţie de încălcare a legii care poate fi pedepsită.

IPJ Mures / Foto: colaj