Peste 50 de angajaţi ai Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Mureş au protestat, joi, în curtea instituţiei împotriva diminuării veniturilor lunare, începând cu 1 ianuarie 2018, în urma aplicării regulamentului de sporuri conform proiectului elaborat de Ministerul Sănătăţii. 

Pe lângă revendicările de natură salarială, angajaţii SAJ Mureş au protestat şi faţă de lipsa personalului, dar faţă de dotarea cu autosanitare, care au o vechime considerabilă.

‘Revendicările nu au fost numai de natură salarială. Au fost trei puncte pe lista de revendicări, problema diminuării veniturilor, starea parcului de ambulanţă şi deficitul de personal. În ultimii ani nu s-au mai alocat posturi pentru serviciile publice de ambulanţă, în contextul în care numărul solicitărilor lunare, trimestriale şi anuale sunt în creştere. Peste 75-80% din parcul auto este foarte vechi, avem autosanitare care au peste 500.000 – 700.000 de kilometri la bord. Dar niciuna dintre maşini nu are sub 200.000 de kilometri, iar deficitul de personal este peste 40%”, a declarat liderul Sindicatului Ambulanţa Mureş, Magyari Arpad.

Potrivit lui Magyari, între situaţiile care duc la scăderea veniturilor lunare începând cu 1 ianuarie 2018 ar fi pierderea tichetelor de masă, reducerea considerabilă a procentelor de sporuri pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase, scăderea salariului de bază a managerului general comparativ cu salariul de bază al unui medic primar din subordine, discriminarea personalului sanitar auxiliar şi alt personal angajat în unităţile sanitare faţă de personalul medico-sanitar, pierderea sporului de 50% pentru condiţii deosebite.

Un alt punct este intenţia de încadrare a personalului care ocupă funcţii în Comitetul Director, TESA şi muncitori din serviciile de ambulanţă/unităţi sanitare în familia ocupaţională de funcţii bugetare “administraţie”.

Sursa:agerpres.ro / Foto: ambulanta mures