Cei 362 de elevi ai Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureş, arondaţi la Liceul Bolyai Farkas, au început şcoala luni, la Biserica Romano-Catolică, cu o slujbă religioasă, după care au participat la o deschidere simbolică a anului şcolar, în curtea şcolii. 

În cadrul ceremoniei de deschidere a anului şcolar s-a dat citire unui document al Fundaţiei Statusul Romano-Catolic, prin care se arată că, dacă Liceul Teologic Romano-Catolic nu mai există, întrucât elevii sunt arondaţi la altă unitate de învăţământ, contractul de închiriere semnat cu Primăria Târgu Mureş, cu privire la clădirea în care funcţionează Colegiul Naţional ‘Unirea’, nu este nul.

Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ioan Macarie, după festivitatea de la Biserica Roman-Catolică, elevilor LTRC li s-au asigurat condiţiile pentru o deschidere festivă în curtea şcolii, acolo unde funcţionează şi Colegiul Naţional ‘Unirea’, unde au primit salutul directorului Liceului Bolyai Farkas.

‘Au fost asigurate toate condiţiile, elevii au primit salutul directorului Liceului Teoretic Bolyai Farkas. Nu au mai fost probleme, sper că raţiunea a învins şi că s-a înţeles că interesul copiilor trebuie să primeze’, a spus Ioan Macarie.

În cadrul Consiliului de Administraţie al ISJ Mureş, reunit vinerea trecută, s-a luat decizia ca elevii şi profesorii de la Liceul Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureş să fie arondaţi la Liceul Bolyai Farkas, după ce actul de înfiinţare al instituţiei, prin relocarea unor clase de la alte şcoli, a fost anulat în primă instanţă şi este suspendat până la o soluţie definitivă.

Elevii vor ţine orele de curs în clădirea în care a funcţionat LTRC şi doar partea administrativă va aparţine de Liceul Bolyai Farcas.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat recent că imediat după ce  condiţiile legale vor permite, se vor face toate demersurile pentru reînfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, împreună cu biserica şi administraţia locală.

Problemele privind funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş au apărut în noiembrie 2016, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală împotriva fostului şef al ISJ Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ.

În luna iunie, Secţia de contencios administrativ a Tribunalului Mureş a anulat, în primă instanţă, decizia emisă de ISJ Mureş prin care s-a înfiinţat LTRC şi prin care s-au transferat clase la această unitate şcolară de la alte două instituţii de învăţământ.

Tribunalul Mureş a admis acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul municipiul Târgu Mureş în contradictoriu cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi cu Liceul Teologic Romano-Catolic şi a anulat Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de ISJ Mureş.

Hotărârea nr. 479/2017 a Tribunalului Mureş a fost atacată cu recurs, însă până la soluţionarea cauzei, Decizia nr. 1385/31.08.2015 este suspendată, în urma unei decizii definitive a instanţei, din data de 2 august 2017.

Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de ISJ Mureş prevede la articolul 1 că, începând cu anul şcolar 2015-2016, se înfiinţează Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş prin divizarea parţială a Liceului Teoretic Bolyai Frakas şi a Colegiului Naţional Unirea. La art. 2, se prevedea că, începând cu data emiterii documentului, filiera vocaţională romano-catolică de la Liceul Bolyai Farkas se transferă la acest liceu nou înfiinţat, precum şi clasele I-VIII cu predare în limba maghiară de la Colegiul Naţional “Unirea”.

Sursa:agerpres.ro / Foto: Nepujsag