Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, profesor doctor Horaţiu Suciu, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că rata refuzului donării de organe a crescut pe fondul controverselor din spaţiul public, iar din acest motiv abia acum a avut loc primul transplant de cord din acest an din România.

”Au fost câţiva potenţiali donatori, dar toţi de la care speram să fie un acord, fiind eligibili, în acest an au refuzat donarea. S-au făcut în ţară 11 – 12 prelevări de organe, dar în niciuna dintre acestea cordul nu era eligibil pentru transplant. Consider că rata refuzului a crescut, deşi nu am făcut un studiu, dar impresia mea este că a crescut rata refuzului şi este o condiţionalitate multiplă vizavi de această situaţie. Mă pun în situaţia unui cetăţean care se informează din presă şi nu pot să văd decât că în jurul transplantului s-a făcut o mare controversă şi, evident, până când se lămuresc lucrurile respective există o reticenţă în a dona. Dar nu s-a schimbat absolut nimic. A dona este un lucru nobil şi nu trebuie să uităm că o parte a celor care donează inima sau alte organe continuă să trăiască în trupul altuia. E nobil să salvezi o viaţă”, a arătat dr. Suciu.

Acesta a spus că medicii în continuare sunt motivaţi profesional să efectueze această activitate de transplant, însă toate segmentele societăţii trebuie să contribuie la aceasta.

”E uşor să blamezi un lucru care e greu de făcut. (…) Există controverse cu privire la cum sunt aleşi pacienţii pentru transplant. Aceştia sunt aleşi în funcţie de grupa sangvină. (…) Înaintea pacientului din Bucureşti, pe lista de aşteptare se aflau încă doi tineri – un bărbat de 37 de ani şi o tânără de 30 de ani -, care între timp au decedat. Lista este foarte fragilă, pacienţii aşteaptă cu sufletul la gură un transplant. Presiunea este mare atât pe ei, cât şi pe personalul medical”, a explicat dr. Horaţiu Suciu.

O echipă din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş, condusă de dr. Horaţiu Suciu, a efectuat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, primul transplant de cord din acest an din România, receptor fiind un pacient de 49 de ani din Bucureşti, aflat într-o stare foarte gravă.

Prima intervenţie de transplant cardiac din ţară a început sâmbătă noaptea, la ora 1,00, şi s-a finalizat la ora 8,00, iar de aceasta a beneficiat un bărbat din Bucureşti, aflat pe lista de transplant de peste un an, donatorul fiind un tânăr de 19 ani, din judeţul Harghita, care şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier.

Sursa:agerpres.ro