Premiera spectacolului BULGAKOV 17 a Companiei Liviu Rebreanu a Teatrului Naţional Târgu Mureş este programată astazi, de la ora 19,00, la Sala Mare, cea de-a doua reprezentaţie fiind programată în data de 6 mai, de la ora 19,00.

Regizorul László Bocsárdi a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, înaintea premierei spectacolului BULGAKOV 17, o adaptare după romanul “Maestrul şi Margareta” de Mihail Bulgakov, de la Teatrul Naţional Târgu Mureş, că această piesă înseamnă pentru el atât un studiu, cât şi o aventură artistică şi una spirituală.

“Până acum nu am mai adaptat text nedramatic pentru a face spectacol şi nu ştiu cum mi-a venit ideea. Niciodată nu mi-a trecut prin minte să pun în scenă ‘Maestrul şi Margareta’ şi apoi, ca un fulger, mi-a trecut prin minte să o fac. M-am gândit că faptul că am scăpat de zona comunistă (când în România a mai fost pus în scenă un spectacol după romanul lui Bulgakov – n.r.) ar putea să dea alte valenţe acestui roman. Şi atunci mi-am spus că va fi un studiu, dar, în acelaşi timp, o aventură artistică, dar şi una spirituală pentru că sunt nişte teme care pe mine mă interesează foarte mult: ce înseamnă naşterea unei creaţii, relaţia omului cu opera de artă căreia omul doreşte să îi dea naştere, ce înseamnă creştinismul”, a declarat László Bocsárdi.

Regizorul a arătat că la adaptarea acestui text a lucrat timp de o jumătate de an alături de Benedek Zsolt şi Roxana Marian şi că ultima scenă a fost finalizată recent.

“Este o perioadă foarte lungă de lucru cu Benedek Zsolt, am început să lucrăm cam de o jumătate de an la text să vedem cum se poate face un spectacol de teatru din acest roman foarte complex şi complicat, ce înseamnă teatralitate în acest text. Şi când am avut o variantă de vreo 25 de pagini, atunci am intrat în discuţie şi cum să o transformăm în limba română, cum să sune pe scenă. Am găsit o actriţă, Roxana Marian, care are un talent extraordinar la scris. Am repetat toţi trei, împreună cu actorii. Pas cu pas, cam cu două săptămâni înainte de premieră am ajuns să avem şi ultima scenă”, a subliniat László Bocsárdi.

Spectacolul are următoarea distribuţie: Yeshua Ha-Noczri – Alexandru-Andrei Chiran; Pilat din Pont – Sorin Leoveanu; Ivan – Csaba Ciugulitu; Woland – Nicu Mihoc; Maestrul – Mihai Crăciun; Margarita – Elena Purea; Kaifa – Dan Rădulescu; Redactorul Berlioz – Luchian Pantea; Secretarul – Theo Marton; Criticul Lavrovici – Cristian Iorga; Stravinskaia – Monica Ristea; Criticul Ariman – Edi Marinescu; Criticul Latunski – Cristina Holtzli; Anniuşka – Emilia Ostace; Centurionul Marcu – Pastor Petre; Dansatori – Raisa Ané, Alexandru-Andrei Chiran, Georgiana Ghergu, Loredana Dascălu şi Paul Preduşel.

Sursa:agerpres.ro