În România, prevenirea şi combaterea criminalităţii constituie atributele esenţiale ale activităţii Poliţiei. Transformarea societăţii româneşti a cuprins şi orientarea rolului Poliţiei către reducerea cauzelor şi a condiţiilor care duc la creşterea fenomenului infracţional. Este vorba despre activitatea de PREVENIRE. Această activitate reprezintă ansamblul măsurilor adoptate de societate pentru împiedicarea comiterii de fapte antisociale şi reducerea prejudiciilor cauzate de acestea.

Rolul Poliţiei în orice comunitate este deosebit de important, dar ea nu-şi poate atribui singură meritele rezolvării problemelor legate de siguranţa cetăţeanului, după cum nu este singura responsabilă de existenţa şi gravitatea acestora.

Prevenirea criminalităţii trebuie să devină o preocupare a fiecărui cetăţean. Mai mult de atât, Poliţia şi cei care şi-au luat responsabilitatea de pază şi protecţie, nu mai puţin fiecare persoană – ca individ sau membru al unei organizaţii – trebuie să-şi unească eforturile pentru a proteja cu succes viaţa şi proprietatea.

Este simplu să vorbeşti despre prevenirea criminalităţii, însă aplicarea devine dificilă deoarece tendinţa obişnuită a omului este aceea de a tărăgăna şi neglija conştientizarea problemelor de siguranţă. Modul de a gândi „Mie nu mi se va întâmpla una ca asta!”, este încă foarte des întâlnit.

Tocmai pentru a atrage atenţia oamenilor asupra riscurilor care ne pândesc la tot pasul în viaţa de zi cu zi, se derulează activităţile de informare, în scopul prevenirii criminalităţii. Pentru a atrage şi mai mult atenţia asupra importanţei acestor activităţi, la nivel naţional se organizează SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII. Astfel, în toată ţara, au loc diverse activităţi , în fiecare zi pe o altă temă: prevenirea criminalităţii contra patrimoniului, siguranţa pe internet, violenţa în familie şi siguranţa rutieră.
Această campanie urmăreşte sublinierea importanţei acestei componente a activităţii Poliţiei şi totodată a parteneriatului cu alte autorităţi/instituţii/ONG-uri/mass media.

Activităţile din această săptămână sunt organizate şi coordonate de POLIŢIE, dar foarte important este sprijinul colaboratorilor.
Tuturor le mulţumim şi vă aşteptăm şi pe Dvs. alături de noi în lupta cu infractorii!

Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii