Unul din patru români cu vârsta de peste 15 ani fumează. Totuşi, la un an de la interzicerea fumatului în spaţiile publice închise, efectele benefice încep să se arate. Reprezentanţii Proiectului 2035 – Prima Generaţie fără Tutun a României au făcut mai multe studii privind urmările intrării în vigoare a Legii nr. 15/2016 şi se arată optimişti, considerând că semnele sunt bune şi că tot mai mulţi fumători sunt descurajaţi, fie s-au lăsat de tot, fie fumează mai puţin.

În urmă cu un an, România şi-a asumat unul din cei mai importanţi paşi înainte în vederea protejării sănătăţii publice, interzicând fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. Deşi extrem de controversată, Legea nr. 15/2016 a scos astfel ţara noastră din grupul ultimelor cinci state europene care nu respectau prevederile Convenţiei Cadru privind Controlul Tutunului, referitoare la protejarea cetăţenilor ei faţă de expunerea la fumul de tutun.

În sprijinul acestor afirmaţii vin datele publicate la finele anului trecut de Ministerul Sănătăţii. Astfel, pe baza sistemului de înregistrare a spitalizărilor, primele rezultate semnificative sunt scăderea numărului de externări pentru boli atribuibile fumatului în 2016 faţă de 2015, ceea ce se traduce prin mai puţine îmbolnăviri acute provocate de tutun. În perioada martie – august 2016 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015 s-au înregistrat mai puţine cazuri externate. Astfel, au fost cu 1.267 mai puţine cazuri de adulţi spitalizaţi pentru boli ischemice coronariene, cu 88 mai puţine cazuri de adulţi spitalizaţi pentru accident vascular cerebral, cu 638 mai puţine cazuri de adulţi spitalizaţi pentru exacerbare a bronho-penumoniei obstructive cronice sau astm şi cu 708 mai puţine cazuri de copiii spitalizaţi pentru exacerbare a astmului sau pentru o infecţie acută de căi respiratorii superioare (IACRS).

Mai mult decât atât, în pofida unor dezbateri intense legate de potenţialele efecte negative ale legii respective asupra afacerilor din restaurante, baruri, cafenele, cluburi, datele transmise de ANAF au infirmat ferm orice potenţiale îngrijorări. Rezultatele obţinute vin în deplină concordanţă cu rezultatele altor sute de studii la nivel internaţional în legătură cu acest aspect. Practic, cifra de afaceri a barurilor a crescut în medie cu 10,6 la sută la şase luni după aplicarea Legii 15/2016, iar cea a restaurantelor chiar şi cu 19,8 la sută, comparativ cu cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Sursa: cugetliber.ro / Foto:supradozadeadevar.ro